Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Voňavý domáci chlieb recept
Domáci chlieb jednoduchý na prípravu. Najprv si pripravíme kvások a to z...
Segedínský guláš recept
Olúpeme a najemno nakrájame cibuľu. Vezmeme bravčové stehno, umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici si rozpálime masť, na nej osmažíme cibuľku, potom pridáme mä...
Tvarohová buchta recept
Ručným šľahačom si premiešame všetky suroviny na náplň. Do misy dáme cuk...
Kokosky recept
Vezmeme si vaječné bielky, ktoré vyšľaháme na hustý sneh. Do toho pridáme j...
Kurací plátok na mede s brusnicami recept
Umyjeme si kuracie plátky, zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a okoreníme...
Domáci chlieb pečený v trúbe recept
Začneme tým, že si vytvoríme kvások z trošky múky, vlažnej vody, kvasníc a ...
Špenátová zmes recept
V hlbšej panvici si rozpálime olej a naň dáme prelisovaný cesnak. K tomu vm...
Skvelé banániky v čokoláde recept
Rýchla, chutná, sladká, nepečená pochúťka. Kúpime si dva zrelé banány. Zlo...
Obľúbené linecké cesto recept
Snáď každý si pamätá vôňu lineckého pečiva, ktoré prevonia celý byt. Oslavu...