Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Domáce žemľové kysnuté knedle recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce žemľové kysnuté knedle , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 29.10.2022
Kategória receptu: České, Príloha, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasické jedlá, tradičné jedlá

Hodnotenie receptu:


Recept Domáce žemľové kysnuté knedle

Potrebné ingrediencie receptu Domáce žemľové kysnuté knedle

  • 2 ks rožky z minulého dňa
  • 1 kávová lyžička cukru krupica
  • približne 500 ml polotučné mlieko
  • 1 kg polohrubá múka
  • 2 ks vajíčka
  • 20 g droždie
  • 20 g soľ
  • trochu masla

Postup prípravy receptu Domáce žemľové kysnuté knedle

Guláš bez knedlí, ako by nebol. Knedlo - bravčo - zelo taktiež. Knedle jednoducho k niektorým jedlám zákonite patria. A ako si takú knedľu pripraviť?
Najskôr si pripravíme kvások. Do malej misky si nalejeme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrvíme si droždie a spolu s cukrom vysypeme do misky.
Priklopíme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
Na panvicu dáme nakrájané rožky s trochou masla a orestujeme. Odstavíme a dáme bokom.
Do veľkej misy vysypeme múku, pridáme vajcia, vykysnutý kvások a osolíme. Zalejeme teplým mliekom, pridáme orestované rožky a dôkladne premiešame a spracujeme.
Tak a teraz bude cesto odpočívať a kysnúť, zhruba jednu hodinu. Ale najskôr ho musíme posypať trošičkou múky a položiť cez neho kuchynskú utierku.
Po hodine si na doske cesto ešte prepracujeme,
vytvoríme asi 4 knedle a necháme ich ešte na 15 minút chvíľu oddýchnuť.
Dáme variť vodu a mierne osolíme. Vložíme knedle a varíme. Za začiatku strážime, aby sa nám neprichytili ku dnu. Varíme okolo 20 minút. Zhruba v polovici ich pomocou varešky prevrátime. Vzhľadom na to, že knedle počas varenia nabobtnajú, tak odporúčam variť max. po dvoch kusoch.
Nakoniec ich vyberieme a na doske ihneď z oboch strán prepichujeme. Nakrájame pomocou nite a podávame ako prílohu k dobrému mäsku.
Dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Domáce žemľové kysnuté knedle


Najlepší kysnutý závin recept

Najlepší kysnutý závin recept

Závin ako od babičky, tak presne takýto sa vám podarí s našim skvelým recep...

Kuracie prsia v nivovej omáčke recept

Kuracie prsia v nivovej omáčke recept

Kuracina je klasika, ktorá je na našich stoloch dosť často. Dnes si ju skús...

Karamelové Baileys recept

Karamelové Baileys recept

Vezmeme obe plechovky Salka a dáme ich na 2-3hodiny variť vo vodnom kúpeli....

Kuracie prsia s omáčkou recept

Kuracie prsia s omáčkou recept

Najpoužívanejšie a aj najobľúbenejšie mäso u nás je kuracina. Je chutná, ľa...

Pikantná pečeň recept

Olúpeme si cibuľku a nadrobno nakrájame. Osmažíme na oleji do zlatista. Pečeň si umytú nakrájame podľa potreby a prihodíme k cibuľke. Zasypeme červenou paprikou a zľahka po...

Zemiakový šalát s majonézou recept

Zemiakový šalát s majonézou recept

Zemiakový šalát sa obvykle pripravuje na Vianoce, veľkú noc alebo rôzne osl...

Krehké plnené kolieska recept

Krehké plnené kolieska recept

Ďalšie z rady vianočných cukroviniek. Na cesto si zmiešame múku s maslom...

Nátierka z kuracieho mäsa recept

Nátierka z kuracieho mäsa recept

Do misy si dáme tavený syr, namelieme pečené kuracie mäso, natvrdo uvarené ...

Paradajkový šalát s kyslou smotanou recept

Paradajkový šalát s kyslou smotanou recept

Začneme tým, že si dáme uvariť vajcia natvrdo, olúpeme a nechávame vychladn...