Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Kokosové guličky s rumom recept
Veľmi jednoduchý recept na vianočné pečivo. Všetky suroviny postupne zmiešame dokopy. Vymieste si nelepivé cesto, z ktorého si vytvarujeme guličky. Tie potom obaľujeme v na...
Nakladané šampiňóny recept
Pre milovníkov húb tu máme recept na našu obľúbenú chuťovku. Tieto huby sú ...
Muffiny s čokoládou recept
Čo nikdy nesklame, ale milo prekvapí? Muffiny. Áno, sú to oni. Poďme na ne....
Syrová omáčka s kuracím mäsom recept
Najemno si nakrájame cibuľu a na panvici dozlatista osmažíme. K tomu pridáv...
Vlašský šalát po domácky recept
Na rezance si nakrájame salámu, očistíme si zeleninu, v prípade, že použije...
Šalát s opečenou slaninkou a hruškami recept
Tento šalát je skvelou voľbou, keď chcete rýchlo pripraviť niečo ľahké, no ...
Talianska polievka z paradajok recept
Najprv si prelisujeme cesnak a ten potom na panvici s olivovým olejom zľahk...
Losos s bylinkovou omáčkou recept
Ako prvé si pripravíme základ na bylinkovú omáčku. Najemno si nakrájame baz...
Šošovica nakyslo recept
Šošovica nakyslo s údeninou, posypaná osmaženou cibuľkou. Šošovicu preberieme, preperte a na 1 hodinu namočíme v studenej vode. Olúpeme 2 cibule a pridáme s bobkovým listo...






