Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Americké zemiaky po slovensky recept
Najprv si pripravíme omáčku z oleja, sušenú alebo naozaj najemno nasekanú čerstvú bazalku, grilovacieho korenia, sušeného cesnaku, rasce a soli. Toto všetko premiešame. Umy...
Púpavový med s citrusmi recept
Najprv si natrháme kvety púpav, ktoré potom zalejeme vriacou vodou. K tomu ...
Hrnčekový sypaný tvarohový koláč recept
Dohromady rozmixujeme tvaroh s vajcami, mliekom a práškovým cukrom, poprípa...
Americké zemiaky z rúry recept
Cestou z práce premýšľate čo pripravíte na večeru. Čo tak raz americké zemi...
Jahodový koktail recept
Jar je v plnom prúde. Čo si takto pripraviť výborný koktail. Vypravíme sa n...
Marhuľový koláč recept
Začneme tým, že si premiešame hladkú múku, prášok do pečiva a cukor múčka. ...
Taštičky so syrom a šunkou recept
Rozvaľkáme si lístkové cesto a to potom nakrájame na štvorce približne 10x1...
Pečené pirohy recept
Ostali vám varené zemiaky? Výborne, použijeme ich na výborné pečené pirohy....
Bazový likér recept
Vezmeme si bazu a vo vode ju asi pol hodiny povaríme. Bazu si precedíme ...