Zemiaky zapečené so smotanou a syrom recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Zemiaky zapečené so smotanou a syrom , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 13.11.2023
Kategória receptu: Bez lepku, Hlavné jedlo, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: jednoduché varenie, zemiaky
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Zemiaky zapečené so smotanou a syrom
- 1kg zemiaky
- 250gr šunka
- 2ks cibuľa
- 3ks vajce
- 300ml šľahačková smotana
- 200gr eidam
- 100gr niva
- soľ
- čierne korenie
- tymián
Postup prípravy receptu Zemiaky zapečené so smotanou a syrom
Zemiaky sa u nás v zime najpoužívanejšie, ako príloha alebo základ hlavného jedla. Sú plné minerálov, stopových prvkov a obsahujú vitamíny B, A a vitamín K. Taktiež kyselina fenolová, ktorá je obsiahnutá v zemiakoch pôsobí proti virom a baktériám. Preto by ste mali zaradiť zemiakové pokrmy tiež do vášho jedálnička.
Zemiaky si predvaríme v šupke, asi 40 minút, tak, aby ostali ešte tvrdé. Vychladené ich ošúpeme a nakrájame na plátky. Do vymazanej zapekacej nádoby naložíme vrstvu zemiakov, osolíme, na tie potom hodíme nakrájanú šunku s cibuľou a pokračujeme zase vrstvou zemiakov. Jednotlivé vrstvy striedame, kým sa nám neminú. Dáme zapiecť a, keď sú zemiaky z vrchu upečené zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajce, soľ, čierne korenie, tymian a nastrúhané syry. Necháme v rúre ešte asi 15 minút, tak, aby bolo vajíčko dostatočne tepelne upravené.
Podávame s nakladanou červenou repou alebo kyslou uhorkou. Prajem vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Zemiaky zapečené so smotanou a syrom
Paradajkový šalát s kyslou smotanou recept
Začneme tým, že si dáme uvariť vajcia natvrdo, olúpeme a nechávame vychladn...
Smotanová hrášková polievka s mätou recept
Plátky chleba nakrájame na kocky a opražíme na lyžici masla spolu s preliso...
Torta z piškót a kyslej smotany recept
Osviežujúci dezert s ovocím, to je u nás veľmi obľúbená dobrota. Túto tortu...
Výborné piškótové cesto recept
Piškótové cesto je vhodné na tortové korpusy, kedy môžeme robiť zo 4vajec alebo na bábovku, kedy použijeme vajec 7. Ku každému vajcu dávame lyžicou oleja. Vajcia si rozklep...
Pirohy recept
Všetky ingrediencie spolu zmiesime na polotuhé cesto. S cestom ihneď pracuj...
Šípková marmeláda recept
Veľmi zdravá, plná vitamínu C, taká bude naša šípková marmeláda, ktorá navy...
Dusená mrkva s hráškom recept
Mrkva je veľmi zdravá zelenina. V kuchyni má mnoho využití. Môžeme ju použi...
Anglický ovocno-zeleninový šalát recept
Jednoduchý miešaný šalát. Ovocie podľa vlastnej potreby olúpeme. Kde tre...
Cesnakové dipy recept
Omáčka pripravená za studena: Vymiešame cesnak so soľou a korením. Dáme do misy a zalejeme citrónovou šťavou, premiešame a zalejeme olivovým olejom a vodou. Všetko zakončím...