Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Celestínske rezance recept

Pripravíme si múku, vajcia, soľ a mlieko. Z nich si vymiešame cestíčko. Na panvici si rozpálime olej a naň vlievame cesto, z ktorého takto urobíme tenké placky. Tieto pl...

Klasická kôprovka recept

Klasická kôprovka recept

Prebraný kôpor umyjeme a nadrobno nasekáme. V hrnci si rozohrejeme maslo...

Vaječná tlačenka recept

Vaječná tlačenka recept

Vynikajúca vaječná tlačenka, na ktorej si pochutí každý. Cibuľu, salámu ...

Syrová omáčka s pórom recept

Syrová omáčka s pórom recept

Umyjeme stredné póry, nakrájame na drobné kúsky a opražíme na rozpálenom tu...

Cestovinový šalát s krabími tyčinkami recept

Najprv si uvaríme cestoviny a necháme ich odkvapkať. Na panvičke si zľahka opražíme na troške masla krabie tyčinky, ktoré potom nakrájame na kocky. Natvrdo uvaríme vajci...

Škvarková nátierka recept

Škvarková nátierka recept

Jednoduchý recept na škvarkovú nátierku. Umelieme škvarky, údeninu a uho...

Hrnčeková bublanina recept

Hrnčeková bublanina recept

Rýchla a chutná bublanina, ktorú zvládne upiecť každý. Do misky dáme múk...

Smotanová hrášková polievka s mätou recept

Smotanová hrášková polievka s mätou recept

Plátky chleba nakrájame na kocky a opražíme na lyžici masla spolu s preliso...

Výborné kura na paprike recept

Výborné kura na paprike recept

Očistené a podľa chuti okorenené kura dáme vo vode variť. Keď nám kura zmäk...