Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Nedeľná karfiolová polievka recept

Nedeľná karfiolová polievka recept

Čo iné si pripraviť na nedeľný obed ako karfiolovú polievku. V lete je dobr...

Balkánska nátierka so sušenými paradajkami recept

Balkánska nátierka so sušenými paradajkami recept

Základom tejto nátierky sú balkánsky syr a paradajky, zvyšok môžeme obmeniť...

Jablková marmeláda recept

Jablková marmeláda recept

Očistené a nakrájané jablká pomaly rozvaríme vo vode. Prepasírujeme, pridám...

Listkový jablkový závin recept

Listkový jablkový závin recept

Umyjeme, olúpeme a na hrubom strúhadle postrúhame jablká, z ktorých vytlačí...

Plnka do kurčaťa recept

Plnka do kurčaťa recept

Občas máme chuť na trošku zaujímavejšiu variantu kuraťa a preto si ho dnes ...

Lokše recept

Lokše recept

Slovenská klasika, ktorá sa nám nikdy neomrzí. To sú naše skvelé lokše. Môž...

Zeleninová omeleta recept

Zeleninová omeleta recept

Výborná, vyvážená a dokonca aj zdravá večera alebo obed. Takto pripravená o...

Babkina paradajková recept

Babkina paradajková recept

Paradajková omáčka z nakladaných paradajok. Olúpeme a necháme odkvapkať ...

Omáčka na špagety recept

Začneme s cibuľou, ktorú olúpeme a najemno nakrájame. Na kocky si nakrájame salámu, môžeme pridať aj slaninu. Olúpeme aj cesnak a prelisujeme. Na panvici si na rozpálenom o...