Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Vynikajúca sviečková omáčka recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica

Hodnotenie receptu:


Recept Vynikajúca sviečková omáčka

Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka

  • 1kg hovädzia sviečková
  • 150g slanina
  • 1/2ks zeler
  • 5ks mrkva
  • 3ks petržlen
  • 1ks cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3ks bobkový list
  • 5ks nové korenie
  • 1/2 citrón
  • 2lyžice ocot
  • 2lyžice cukor
  • 1lyžička horčica
  • 200ml šľahačková smotana
  • šľahačka
  • brusnicová zaváranina
  • 150g maslo
  • 2lyžice hladká múka

Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka

Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.

Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.

V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.

Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka


Najlepšia bábovka recept

Najlepšia bábovka recept

Bábovka je nedeľňajšia klasika, ktorú si radi dávame ku káve. Aby bola troc...

Cuketa zapečená so šunkou recept

Cuketa zapečená so šunkou recept

Všetko si vopred pripravíme. Cuketu si nakrájame na malé kúsky, šunku rovna...

Domáce klobásy recept

Domáce klobásy recept

Chystáte oslavu, vonkajšiu párty alebo len posedenie s kamarátmi? To vám ur...

Hrnčekové knedlíky recept

Hrnčekové knedlíky recept

Z vajec si po rozklepnutí oddelíme žĺtky a bielky. Na malé kocky si nakrája...

Vianočné ježe recept

Vianočné ježe recept

Tento recept je pracnejší, ale stojí za to ho skúsiť. Z múky, cukru, tuk...

Čučoriedkový kompót recept

Čučoriedkový kompót recept

Čučoriedky sú plné vitamínov, antioxidantov a ďalších telu prospešných láto...

Americké zemiaky z rúry recept

Americké zemiaky z rúry recept

Cestou z práce premýšľate čo pripravíte na večeru. Čo tak raz americké zemi...

Orientálny dresing so zázvorom recept

Orientálny dresing so zázvorom recept

Recept na rýchly orientálny dresing. Vezmeme limetku, poriadne umyjeme v...

Baklava recept

Baklava recept

Na prípravu Baklavy budeme potrebovať phyllo cesto. Je tu vstvené mletými o...