Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Nakladané šampiňóny recept
Pre milovníkov húb tu máme recept na našu obľúbenú chuťovku. Tieto huby sú ...
Cuketový kompót recept
Máte doma veľkú úrodu cukiet? Pripravte si ju s nami na sladko ako kompót. ...
Sterilizovaná cibuľka recept
Malé zavárané cibuľky sú chutné a aj veľmi pekne vyzerajú na obložených mis...
Klasická kôprovka recept
Prebraný kôpor umyjeme a nadrobno nasekáme. V hrnci si rozohrejeme maslo...
Šošovica nakyslo recept
Šošovica nakyslo s údeninou, posypaná osmaženou cibuľkou. Šošovicu preberieme, preperte a na 1 hodinu namočíme v studenej vode. Olúpeme 2 cibule a pridáme s bobkovým listo...
Kokosové ježe výborné šťavnaté recept
Vianočná klasika, ale aj počas roka občas prídu k chuti. Jemné a šťavnaté p...
Caffé latte recept
Máte radi kávu? Caffé latte určite vyskúšajte. Pripravíme si šľahač na m...
Jednoduché morčacie prsia na šťave recept
Morčacie mäsko je veľmi zdravé a obsahuje naozaj veľké množstvo bielkovín a...
Muffiny s čokoládou recept
Čo nikdy nesklame, ale milo prekvapí? Muffiny. Áno, sú to oni. Poďme na ne....