Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Vynikajúca sviečková omáčka recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica

Hodnotenie receptu:


Recept Vynikajúca sviečková omáčka

Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka

  • 1kg hovädzia sviečková
  • 150g slanina
  • 1/2ks zeler
  • 5ks mrkva
  • 3ks petržlen
  • 1ks cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3ks bobkový list
  • 5ks nové korenie
  • 1/2 citrón
  • 2lyžice ocot
  • 2lyžice cukor
  • 1lyžička horčica
  • 200ml šľahačková smotana
  • šľahačka
  • brusnicová zaváranina
  • 150g maslo
  • 2lyžice hladká múka

Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka

Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.

Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.

V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.

Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka


Základná smotanová omáčka recept

Základná smotanová omáčka recept

Rozohrejeme si maslo, ktoré zasypeme múkou a postupne vmiešame studené mlie...

Ovocný koláč s tvarohom recept

Ovocný koláč s tvarohom recept

Kysnutý koláčik ako od babky, tak presne takýto recept vám prinášame. Vláčn...

Kurací vývar recept

Kurací vývar recept

Nedeľňajšia klasika, výborná kuracia polievka plná chutnej zeleniny s rezan...

Mandľovo-banánový koktail recept

Mandľovo-banánový koktail recept

Na leto ideálne, osviežujúce pitie, dodávajúce energiu. Olúpané banány n...

Morčacie na prírodno recept

Morčacie na prírodno recept

Morčacie prsia sú chuťovo veľmi lahodné, a preto si nevyžadujú žiadne veľké...

Americké zemiaky z rúry recept

Americké zemiaky z rúry recept

Cestou z práce premýšľate čo pripravíte na večeru. Čo tak raz americké zemi...

Kokosové ježe výborné šťavnaté recept

Kokosové ježe výborné šťavnaté recept

Vianočná klasika, ale aj počas roka občas prídu k chuti. Jemné a šťavnaté p...

Babičkine zemiakové knedle recept

Klasická česká príloha k omáčkovým jedlám. V šupke si uvaríme zemiaky, ktoré necháme potom vychladnúť. Vychladené potom olúpeme a strúhame na hrubom strúhadle. S nimi potom...

Zemiakové lodičky s čedarom a slaninou recept

Zemiakové lodičky s čedarom a slaninou recept

Toto predjedlo je úžasná chuťovka. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Umy...