Droždie zamiešame do vlažnej vody a necháme pár minút postáť, aby sa aktivovalo.
Kapustový koláč so slaninkou
Vidiecky koláčik, ktorý v sebe ukrýva chuťovo vyváženú plnku z kyslej kapusty a upraženej slaninky.
Ingrediencie
- 250 gpolohrubá múka
- 0.5 KLsoľ
- 0.5 KLsušený tymián
- 1 balíčeksušené droždie
- 170 mlvlažná voda
- 1 PLolivový olej
- 500 gkyslá kapusta
- 200 goravská slanina
- 3 ksvajce
- 3 PLhladká múka
- rasca, soľ, mleté čierne korenie
Postup
- 1
- 2
V miske zmiešame múku, soľ a tymian, zalejeme vodou s droždím a spracujeme varechou.
- 3
Cesto premiestnime na pracovnú dosku (ak treba prisypeme múku) a začneme miesiť, tak aby sme dostali elastické cesto.
- 4
Toto potom vložíme naspäť do misky, ktorú sme vymastili olivovým olejom a zakryté utierkou necháme nakysnúť aspoň 1 hodinu.
- 5
Medzitým si na panvici necháme upražiť na kocky nakrájanú slaninu.
- 6
Kyslú kapustu premyjeme a necháme odkvápať. Potom z nej vytlačíme prebytočnú šťavu v dlaniach a pridáme ju ku slaninke.
- 7
Spolu opekáme zhruba 5 minút, odstavíme a dochutíme soľou, korením a rascou.
- 8
Keď kapusta so slaninkou trochu vychladnú primiešame k nim celé vajíčka a múku. Plnku odložíme bokom.
- 9
Cesto rozdelíme na dve časti – väčšiu a menšiu (2:1).
- 10
Z väčšej časti na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme kruh, ktorý premiestnime na trochou oleja vymastenú koláčovú formu. Cesto môže pokojne pretŕčať cez okraje formy, dokonca je to žiadúce.
- 11
Kapustovú plnku navrstvíme do formy na cesto.
- 12
Z menšej časti potom vypracujeme tenký kruh zhruba o priemere formy, ktorým plnku prekryjeme.
- 13
Teraz koláč uzavrieme prevísajúcimi okrajmi spodného cesta a na povrchu urobíme vidličkou brázdy alebo poprepichujeme dierky.
- 14
Koláč necháme odpočívať vo forme, kým sa nám rozohreje rúra na 200 °C.
- 15
Potom ho jemne potrieme zmesou oleja a vody (1:1) a dáme piecť na 30 až 35 minút.
- 16
Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.