Koláč s datľovou plnkou
8
porcií
85
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
350
g
hladká múka
2
ks
vaječný žĺtok
200
g
zmäknuté maslo
50
g
práškový cukor
1
PL
kyslá smotana
1
PL
voda
Plnka:
250
g
sušené datle
1
ks
jablko
2
PL
citrónová šťava
150
ml
voda
1
PL
rum
postup
1.
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto, vyrobíme z neho guľu, zabalíme ju do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Na plech uložíme papier na pečenie. Cesto rozvaľkáme na kruh s hrúbkou cca 4 mm tak, aby zakrylo aj boky formy. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a vložíme do rúry. Pri teplote 200°C pečieme 20 minút, potom dáme dole záťaž a pečieme ešte 10 minút pri teplote 180°C.
2.
Z datlí odstránime kôstky a nakrájame ich na malé kúsky. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame taktiež na malé kúsky. Ovocie s citrónovou šťavou vložíme do hrnca, prikryjeme ho a varíme 10 minút. Rozvarené ovocie rozmixujeme a primiešame rum.
3.
Ešte horúcu zmes natrieme na predpečený korpus, vrch uhladíme a koláč necháme úplne vychladnúť. Cesto je krehké, takže sa musí krájať poriadne ostrým nožom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.