Pridať recept

Metrový koláč, tradičná sviatočná pochúťka ako od babičky

ingrediencie

Piškótové cesto

5 ks
vajce
260 g
práškový cukor
260 g
hladká múka špeciál
10 PL
rastlinný olej
8 PL
teplá voda
1/2 balíček
prášok do pečiva
2 PL
tmavé kakao

Plnka

500 ml
mlieko
1,5 balíčky
Zlatý klas
1 balíček
vanilkový cukor´
250 g
maslo
150 g
práškový cukor
200 g
čokoládová poleva

postup

Tradičný koláč na svadbu, Vianoce i Veľkú noc. Jeden z najpopulárnejších koláčov na sviatočný stôl sa pripravuje z dvoch farebne odlišných korpusov, ktoré sa pečú v tradičnom srnčom chrbte a neskôr spájajú neodolateľným maslovo-pudingovým krémom. Metrový koláč je plný nostalgie a je hviezdou klasického sviatočného pečenia.

1.

Piškótové cesto: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme, olej, vodu, múku s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Rozdelíme na polovicu, jednu prifarbíme kakaom. 

 
2.

Upečieme každú osobitne v dvoch formách na srnčí chrbát. Formy vymastíme a vysypeme múkou a korpusy pečieme pri 180°C cca 30 minút. Vyklopíme a necháme vychladnúť.

 

3.

Plnka: mlieko, zlatý klas a vanilkový cukor uvaríme na hustý puding. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a spojíme s vychladnutým pudingom, môžeme pridať trochu umu.

4.

Cesto si pokrájame na rezy podľa vytlačeného vzoru z formy. Po jednom natierame plnkou a striedavo prikladáme k sebe svetlé a tmavé rezy, kým nespotrebujeme všetky. Zvyšok plnky použijeme na potretie celého povrchu koláča. Odložíme do chladu.

5.

Metrový koláč polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a pokrájame šikmo horúcim nožom. 

6.

Dobrú chuť!

7.

Ešte viac receptov na tradičný metrový koláč nájdete TU...

Metrový koláč
Metrový koláč
Zdroj: Alenka3
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kristinalaurova
17.12.2022 07:14 | |
+2 -5
Dobry dwn, prosimaku velku formu pouzivate? Dakujem
oria11
4.4.2023 16:49 | |
+3 -12
forma "srnčí chrbát" - to sa tak volá, v obchode vedia o čo ide :)
BlazenaSadovska
28.1.2021 22:20 | |
+35 -25
Pešie sa pri teplote 180°C cca 30 minút...až teraz som objavila Váš dotaz. Cesto sa musí oddeľovať od formy, vyskúšame špaldľou, keď je čistá, je cesto upečené. Ďakujem.
Anonymný nick
22.12.2020 12:37 | |
+38 -23
Ahojte, myslite ze to zvladnem, aj ked som pekar zaciatocnik ? Vdaka za uprimny nazor a pekne sviatky vsetkym !
BlazenaSadovska
28.1.2021 22:22 | |
+36 -27
Určite to zvládnete, ja ho pečie už celé desaťročia, len treba vyskúšať a keď Vás pečenie baví, určite sa podarí. Ďakujem:))
Podobné články
Polievka
Tip na nedeľný obed: Švédske guľky so smotanou
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Pozostáva z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Tie najlepšie pudingové koláče: Rezy, ktorým nikto neodolá
Tie najlepšie pudingové koláče! Týmto zaručene nikto neodolá
Patríte medzi milovníkov sladkých maškrtiek? Vyskúšajte naše fantastické pudingové rezy.
TOP 10 krémových zákuskov
TOP 10 krémových zákuskov (nielen) na blížiace sa sviatky
Vybrali sme desať najlepších dezertov za posledný mesiac, ktoré vás celkom určite inšpirujú a nadchnú.
Metrový koláč
Ako upiecť ten najlepší metrový koláč
Ďalšia krémová klasika nielen na sviatočný stôl.
10x metrový koláč: Vždy iný, vždy fantastický. Naša najobľúbenejšia sviatočná klasika, na Vianoce nesmie chýbať!
10x metrový koláč: Vždy iný, vždy fantastický. Naša najobľúbenejšia sviatočná klasika, na Vianoce nesmie chýbať!
Legendárny vianočný zákusok v tých najobľúbenejších receptoch. Upečte si ho aj tieto Vianoce spolu s nami...
Pani Walewska
Kráľovná všetkých chutí! Pani Walewska: Výnimočne krehký dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku
Výnimočný dezert na bežné dni, ale vďaka efektnému vrstveniu vhodný aj na veľké oslavy.