Špenátová štrúdľa s ovčím syrom
8
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
350
g
múka
1/4
KL
soľ
1
ks
vajce
3
PL
olivový olej
150
g
maslo
100
ml
mlieko
Plnka
600
g
listový špenát
1
ks
cibuľa
1
strúčik
cesnaku
1
PL
olivový olej
2
PL
zápražka
3
ks
žĺtok
2
PL
strúhaný parmezán
250
g
ovčí syr
2
plátky
syr Gouda
postup
1.
Na plnku rozmrazíme špenát. Nahrejeme misu. Na cesto v inej mise premiešame prísady so 125 ml vlažnej vody. Na jemne pomúčenej doske cesto asi 10 minút spracúvame rukami a udierame ním o dosku. Sformujeme 3 gule, potrieme olejom, prikryjeme nahriatou misou a na teplom mieste necháme odstáť najmenej 30 minút.
2.
Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľu aj cesnak ošúpeme a pokrájame nadrobno. V kastróle rozohrejeme olej a cibuľu s cesnakom opražíme dosklovita. Rozmrazený špenát trochu vyžmýkame, pokrájame nahrubo a pridáme do kastróla. Všetko dôkladne premiešame, pridáme zápražku na zahustenie špenátu a chvíľu povaríme. Necháme trochu vychladnúť, potom vmiešame žĺtky a strúhaný parmezán.
3.
Cesto po častiach rozvaľkáme na pomúčenej utierke. Chrbtami rúk ho povyťahujeme na obdĺžniky, tenké ako papier. Rúru predhrejeme na 200°C a plech potrieme olejom. Na dno rúry vložíme ohňovzdornú misku s horúcou vodou.
4.
Maslo roztopíme, časťou potrieme cesto, naň rozložíme špenát, ale dookola necháme voľný okraj. Na špenát rozdrobíme ovčí syr.
5.
Okraje cesta potrieme vodou a konce založíme. Pomocou utierky cesto zvinieme a okraje pritlačíme k sebe. Štrúdle dáme na plech švíkom dolu a niekoľkokrát poprepichujeme špicatým nožom.
6.
Štrúdle potrieme zvyšným maslom. Pečieme v predhriatej rúre 30-40 minút dozlatista. Počas pečenia ich polievame mliekom. Asi 5 minút pred koncom pečenia plátky syra pokrájame na tenké pásiky, položíme ich krížom-krážom na štrúdle a necháme roztopiť. Hotové štrúdle vyberieme z rúry a necháme 3 minúty odstáť. Pokrájame na 5 cm široké kúsky a podávame.
Podobné recepty
Lepkavé zemiakové cesto? Naučte sa jednoduchý trik a zemiakové gule budú krásne jemné, hladké a nadýchané
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.