Pridať recept
TOP RECEPT

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami, FOTORECEPT

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
15
porcií
70
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Odpaľované cesto (na cca 15 buchtičiek)

200 ml
voda
80 g
maslo
2 KL
cukor
1 štipka
soľ
100 g
hladká múka
4 ks
vajce (M)
1 ks
vajce (na potretie)

Svieži krém

400 ml
mlieko
3 PL
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový puding al. zlatý klas
200 g
Mascarpone
4 PL
kyslá smotana (16%)
1 KL
vanilkový extrakt

Ešte potrebujeme

150 g
čerstvé jahody alebo iné ovocie
práškový cukor na posypanie

postup

Ako inak osláviť jar než ľahučkým dezertom. Odpaľované cesto je ako stvorené na plnenie vzdušnými krémami a čerstvým ovocím.

1.

Odpaľované cesto: všetky ingrediencie na cesto si navážime, aby sme ich mali poruke. 

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
 
2.

V rajnici spolu na strednom plameni zahrejeme vodu, maslo, cukor a štipku soli. 

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
3.

Keď sa maslo roztopí a zmes začne bublať, rajnicu odstavíme z plameňa, prisypeme múku a vymiešame celistvé cesto, ktoré vrátime nad plameň a pomaly ho premiešavame, aby sa z neho odparilo (odpalilo) čo najviac vody. Cesto miešame, kým na dne panvice nezačne zanechávať matnú vrstvu. Až vtedy ho odstavíme.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
4.

Cesto premiestnime do misky a necháme vychladnúť. Potom postupne pridávame tri vajcia a šľaháme. Štvrté vajce rozhabarkujeme v separátnej miske a najskôr pridáme len cca tretinu z rozšľahaného vajíčka, zašľaháme a urobíme malý test. Kúsok cesta chytíme medzi palec a ukazovák a prsty pomaly odťahujeme od seba. Cesto by sa malo ťahať medzi prstami a po pretrhnutí by sa mala spodná špička ohnúť smerom na dol. Ak špička ostane stáť pridáme ešte trochu z posledného vajca, zašľaháme a test opakujeme. Cesto je hotové, ak sa spodná špička po oddelení prstov ohne smerom dole.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
5.

Odpaľované cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie striekame asi 3 cm kolieska v dostatočnej vzdialenosti od seba (v rúre pomerne narastú). Vzniknuté špičky zarovnáme navlhčeným prstom a buchtičky opatrne potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
6.

Plech s buchtičkami vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 15 až 20 minút. V žiadnom prípade neotvárame dvierka. Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka a buchtičky necháme úplne vychladnúť v rúre.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
7.

Medzitým si pripravíme svieži krém: v prvom rade si uvaríme hustý puding z mlieka, cukru a pudingového prášku.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
8.

Ešte do horúceho pudingu metličkou primiešame mascarpone, kyslú smotanu a vanilkový extrakt.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
9.

Vlažný krém prepasírujeme cez husté sitko do misky, prekryjeme fóliou a uložíme na cca hodinu do chladničky.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
10.

Čerstvé, umyté jahody pokrájame na malé kocky ...

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
11.

a primiešame ich do vychladeného krému.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
12.

Odpaľované buchtičky rozrežeme na polovicu, spodnú časť potrieme hrubou vrstvou krému a uzavrieme vrchnou časťou.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
13.

Pred podávaním ich posypme práškovým cukrom.

Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Odpaľované buchtičky so sviežim krémom a jahodami
Zdroj: parsons
14.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
XXL veterník
Fantastická veterníková torta alebo XXL veterník
Zobrali sme tradičný vanilkový veterník a vytvorili z neho vynikajúcu tortu!
Éclairs
Báječné truhličky s delikátnym krémom: Vyskúšajte vynikajúce domáce Éclairs
Odpaľované cesto s chrumkavým povrchom, domáci vanilkový krém zjemnený čerstvou šľahačkou a korunka z tmavej čokolády.
Báječné karamelové rezy: Poctivý krém medzi plátmi odpaľovaného cesta
Báječné karamelové rezy: Poctivý krém medzi plátmi odpaľovaného cesta
Tieto rezy sa hodia na sviatok i všedný deň. Sú fantasticky karamelové!
Jahody, šľahačka a snehové pusinky (Eton mess)
Jahody so šľahačkou: 10 overených receptov na nepečené dezerty zo sladkých jahôd a poctivej smotany
Jedným zo stálych dezertov v ponuke cukrární nášho detstva bolo jednoduché spojenie jahôd a šľahačky...
Veterníky
Ako na perfektné veterníky ako z cukrárne: Pripravte si doma najobľúbenejší slovenský zákusok
Netrúfne si na ne každý, ale práve preto odkrývajú naše cukrárske kvality. Veterníky sú kráľmi našich...