Pridať recept

Moriak s mandľovou plnkou

ingrediencie

3 kg
moriak
100 g
maslo
podľa chuti
soľ
60 g
slanina

Mandľová plnka

3 ks
žemľa
1/2 dl
biele víno
1 dl
kyslá smotana
50 g
maslo
3 ks
vajce
podľa chuti
soľ
trochu
citrónová kôra
trochu
strúhaný muškátový oriešok
50 g
lúpané mandle

postup

1.

Očisteného a vypitvaného moriaka umyjeme, odrežeme mu krk a nohy, osolíme ho zvonka aj zvnútra a odložíme na chladné miesto na niekoľko hodín.

 
2.

Potom brušnú dutinu a hrvoľ naplníme plnkou, otvor zošijeme a celého moriaka potrieme maslom. Zvyšok masla dáme na pekáč, naň položíme moriaka, navrch rozložíme plátky slaniny a v rúre upečieme do červenohneda. Počas pečenia moriaka často polievame vlastnou šťavou, prípadne podlievame horúcou vodou.

3.

Mandľová plnka: Žemle pokrájame, pokvapkáme vínom a polejeme smotanou. Maslo, žĺtky, soľ, postrúhanú citrónovú kôru a postrúhaný muškátový oriešok vymiešame do peny, pridáme mandle posekané nadrobno, rozmočené žemle a všetko spolu premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do plnky.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ktorá múka je na palacinky najlepšia? Objasníme vám to
Ktorá múka je na palacinky najlepšia? Objasníme vám to
Ako pripraviť cesto na palacinky, aby bolo chrumkavé a mierne nadýchané? Je možné pripraviť palacinky z tmavej,...
Marinovanie mäsa: Ako sa marinuje kuracie mäso na grilovanie?
Marinovanie mäsa na máj: Ako sa marinuje kuracie mäso na grilovanie?
Marinovanie mäsa je síce spojené so zdĺhavým procesom, ale môže byť kľúčom k vytvoreniu výnimočných...
TOP
Skúsený šéfkuchár Martin Novák v televíznej relácii Na nože pomáhal reštauráciám zlepšiť kvalitu
Od detstva mám blok, keď vidím rascovú polievku s vajíčkom, hovorí šéfkuchár Martin Novák otvorene. Rád má však túto klasiku (rozhovor)
Poznáme ako skúseného šéfkuchára a nedávno získal aj cenu v ankete najlepších kuchárov na Slovensku. Zaujal...
Lepia sa? Naučte sa jednoduchý trik! Zemiakové gule ešte nikdy neboli lepšie
Lepkavé zemiakové cesto? Naučte sa jednoduchý trik a zemiakové gule budú krásne jemné, hladké a nadýchané
Ako pripraviť najlepšie cesto na zemiakové gule? Skúste tieto jednoduché triky a už nikdy sa vám nebude lepiť na ruky.
Šikovný cukrár Viliam Bajzík pr článok
Pripravte si dezert podľa televízneho cukrára
Mesiac lásky je tu, vychutnajte si ho naplno. Potešte vašich najmilovanejších a prekvapte ich lahodným...
Pripravte ju na grile namiesto pstruha: Táto ryba je šťavnatá a plná vitamínov
Pripravte ju na grile namiesto pstruha: Táto ryba je šťavnatá a plná vitamínov
Ostriež je iný názov pre morského vlka. Táto ryba sa odporúča nielen pre svoju chuť a skutočnosť, že jej...