logo

Čokoládový perník

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak vyskúšate tento čokoládový perník upiecť raz, určite sa ho už nevzdáte. Je šťavnatý, jednoduchý na prípravu a variabilný v použití surovín. Ak máte nazvyš oriešky, sušené ovocie, alebo horkú čokoládu, skvelo ho obohatíte. Na potretie odporúčam dobrý domáci džem, mne sa hodil marhuľový, ale aj ríbezľový či višňový by mohol byť v perníku veľmi chutný. Navrch už len čokoláda a je to dokonalé:)

Na čokoládový perník potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 – 200 g cukru
  • 1 perníkový prášok do pečiva
    • (alebo 1 prášok do pečiva a 2 ČL perníkového korenia)
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 dcl oleja
  • 2 PL kakaa
  • 2-3 vajcia
  • 3 PL džemu (ríbezľový, malinový) alebo slivkového lekváru
  • 1/2 l mlieka
  • voliteľné: hrozienka, posekané mandle

Na dokončenie:

  • džem na potretie
  • 200 g horkej čokolády
  • 2 PL oleja

TIP: perník môžete poliať aj čokoládovou ganache: 150 g nalámanej horkej čokolády zalejte 120 g vriacej smotany na šľahanie, pridať lyžicu oleja, dobre vymiešať a natrieť na vychladený perník

Recept je na klasický veľký plech s rozmermi 40×30 cm.

Postup:

  1. Rúru zapneme na 180 st. C. Pripravíme si plech: vymastíme maslom a vysypeme múkou (alebo dáme papier na pečenie).
  2. Všetky suroviny na perník vymiešame spolu.
  3. Vylejeme na plech a pečieme pri 180°C približne 35 minút.
  4. Vyberieme z rúry, necháme 5 minút vychladnúť a ešte teplý potrieme džemom. Necháme celkom vychladnúť.
  5. Nad parou roztopíme čokoládu, pridáme 2 lyžice oleja a polejeme perník. Necháme stuhnúť a nakrájame horúcim nožom (ak nôž namočíme do horúcej vody, nebude sa čokoláda lámať).

Ak vyskúšate čokoládový perník podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

2 thoughts on “Čokoládový perník”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.