Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom

Lekvár Mak Slivky
549 Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g špaldovej múky
  • 200 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 250 ml mlieka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 60 g cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • štipka soli

 

Na náplň:

  • 140 ml mlieka
  • 120 g maku
  • 30 ml rumu
  • 2  vrchovatej lyžice slivkového lekváru + ďalší lekvár na potretie
  • 2 lyžice cukru

Použitá múka

Postup

Do misy nasypte múku a premiešajte ju s cukrom a soľou. Prilejte mlieko, rum, maslo a pridajte žĺtky a droždie. Vypracujte pružné cesto pomocou robotu, alebo ručným miesením. Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny.

 

Počas kysnutia si pripravte náplň. Do kastróliku nalejte mlieko, pridajte mak a 2 lyžice slivkového lekváru. Za stáleho miešania nechajte zvrieť makovú zmes na poriadne hustú kašu. Tú odstavte a rozrieďte rumom. Nechajte vychladnúť.

 

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť vyváľajte na veľmi tenkú placku a tu potrite slivkovým lekvárom. Na lekvár navrstvite makovú zmes a všetko poprášte cukrom. Každú placku zarolujte ako závin a preneste na plech, aby sa vám neskôr lepšie pracovalo. Závin pozdĺžne rozkrojte a oba pramene zmotajte ako jednoduchý„vrkoč“, rezom nahor. To isté urobte s druhým závinom. Na záver oba „vrkoče“ zmotajte rovnakým spôsobom dohromady a spojte ich do tvaru venca. Veniec potrite rozšľahaným vajcom a pečte na 175 °C asi 30 minút.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.