Domáca ciabatta

Pečivo
156 Domáca ciabatta

Ingrediencie

500 g hladkej pšeničnej múky

75 ml plnotučného mlieka

500 g bigy (pozri nižšie)

1 lyžička sušeného droždia

1 lyžica oleja

1 lyžička soli

Biga:

330 g univerzálnej pšeničnej múky

¼ lyžičky sušeného droždia

200 + 55 ml vlažnej vody

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Najprv si v mise na hnetenie pripravte starter biga. Zmiešajte droždie a 55 ml vody. Nechajte 10 minút odstáť, utvorí sa pena. Pridajte vodu a múku, hnetačom premiešajte. Vytvoríte hladké cestíčko. Nechajte 12 hodín odpočívať pri izbovej teplote pod fóliou. Vytvorí bublinky, zdvojnásobí objem.

Na prípravu cesta na ciabattu po 12 hodinách zmiešajte v mise mlieko a droždie a opäť nechajte 10 minút odpočívať. Potom pridajte olej a postupne vodu, múku a celú zmes biga. Nechajte pracovať hnetač pri nižších otáčkach aspoň 10 minút.

Kontrolujte stav misy v robote; keď bude treba, stiahnite časti cesta stierkou z bokov, nech sa zapracuje všetko. Cesto je veľmi vodnaté a lepivé. Stiahnite ho do vymazanej (vymastenej) nádoby, pretiahnite cez neho fóliu a nechajte 40 minút kysnúť.

Nakysnuté cesto uchopte navlhčenými rukami, natiahnite ho a preložte ho doľava, potom doprava, dolu a nahor. Znovu ho potom zakryte a nechajte ďalších 30 minút odpočívať. Takto preložte ešte aspoň raz. Celkové kysnutie by malo trvať asi 2 hodiny.

Na poriadne pomúčenú dosku cesto stiahnite a rozdeľte asi na štyri kusy. Teraz do cesta môžete zapracovať napríklad sušené paradajky alebo olivy. Vytvarujte ciabatty, poprášte múkou a prikryte vlhkou utierkou. Na linke potom nechajte ďalších 20 minút.

Medzitým rúru riadne rozpáľte na 220 °C. Ciabatty opatrne pretiahnite na plech s papierom na pečenie. Do rúry tesne pred vložením nalejte na dno vodu (voľne alebo do pekáčika), aby v rúre bolo dostatočne vlhko. Pečte 30 minút.

Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.