500 g hladkej pšeničnej múky
75 ml plnotučného mlieka
500 g bigy (pozri nižšie)
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžica oleja
1 lyžička soli
Biga:
330 g univerzálnej pšeničnej múky
¼ lyžičky sušeného droždia
200 + 55 ml vlažnej vody
Najprv si v mise na hnetenie pripravte starter biga. Zmiešajte droždie a 55 ml vody. Nechajte 10 minút odstáť, utvorí sa pena. Pridajte vodu a múku, hnetačom premiešajte. Vytvoríte hladké cestíčko. Nechajte 12 hodín odpočívať pri izbovej teplote pod fóliou. Vytvorí bublinky, zdvojnásobí objem.
Na prípravu cesta na ciabattu po 12 hodinách zmiešajte v mise mlieko a droždie a opäť nechajte 10 minút odpočívať. Potom pridajte olej a postupne vodu, múku a celú zmes biga. Nechajte pracovať hnetač pri nižších otáčkach aspoň 10 minút.
Kontrolujte stav misy v robote; keď bude treba, stiahnite časti cesta stierkou z bokov, nech sa zapracuje všetko. Cesto je veľmi vodnaté a lepivé. Stiahnite ho do vymazanej (vymastenej) nádoby, pretiahnite cez neho fóliu a nechajte 40 minút kysnúť.
Nakysnuté cesto uchopte navlhčenými rukami, natiahnite ho a preložte ho doľava, potom doprava, dolu a nahor. Znovu ho potom zakryte a nechajte ďalších 30 minút odpočívať. Takto preložte ešte aspoň raz. Celkové kysnutie by malo trvať asi 2 hodiny.
Na poriadne pomúčenú dosku cesto stiahnite a rozdeľte asi na štyri kusy. Teraz do cesta môžete zapracovať napríklad sušené paradajky alebo olivy. Vytvarujte ciabatty, poprášte múkou a prikryte vlhkou utierkou. Na linke potom nechajte ďalších 20 minút.
Medzitým rúru riadne rozpáľte na 220 °C. Ciabatty opatrne pretiahnite na plech s papierom na pečenie. Do rúry tesne pred vložením nalejte na dno vodu (voľne alebo do pekáčika), aby v rúre bolo dostatočne vlhko. Pečte 30 minút.
Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.