Ingrediencie
(na 4 porcie – asi 6 menších langošov)
Na cesto:
- 400 g hladkej pizza múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlej sódy
- 20 g droždia (alebo 5 g ražného rozkvasu)
- 200 ml vlažného plnotučného mlieka
- 50 g gazdovského jogurtu
- 2 PL repkového oleja
- 1 vajce
na dokončenie:
- slnečnicový olej na smaženie
- gouda na nastrúhanie
- kečup
- cesnak v oleji alebo prelisovaný cesnak so soľou a olivovým olejom (na natieranie)
Postup
Zo všetkých surovín spracujte cesto v robote. Nechajte 10 – 15 minút odstáť, cesto získa na objeme a začne tvoriť bubliny.
Pripravte si hlbšiu panvicu a rozohrejte v nej slnečnicový olej vhodný na smaženie. Olej neprepaľujte, strážte jeho teplotu a podľa potreby ju na sporáku upravujte. Mokrými alebo jemne poolejovanými rukami tvorte čo najtenšie placky – toto cesto prirodzene zväčší svoj objem pri smažení, tak nech nie sú placky príliš hrubé.
Smažte jednotlivo 2 minúty z každej strany dozlatista. Dokončte cesnakovým olejom, kečupom a strúhaným syrom. Podávajte vždy hneď po usmažení. Cesto vydrží v chladničke aj 24 hodín, a môžete ho tak použiť aj neskôr a podávať langoše vždy čerstvé.