Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. marca 2015
Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: pusta

Moji chlapi ma požiadali o pagáče pre návštevu, majú ich veľmi radi, spravila som tieto, použila som múku hladkú pšeničnú, hladkú špaldovú a grahamovú, Zobraziť celý popisMoji chlapi ma požiadali o pagáče pre návštevu, majú ich veľmi radi, spravila som tieto, použila som múku hladkú pšeničnú, hladkú špaldovú a grahamovú, vajcia, maslo, kyslú smotanu a droždie, obohatila som ich ľanovými semienkami, veľmi im chutili k vínku.

1 dávka pre viac osô
porcia
180 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
4 ČL
50 g čerstvé
1 ČL
1-2 PL celé
175 ml pochúťková
250 g čerstvé vlažné rozpustené
3 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy som dala preosiatu hladkú pšeničnú múku, hladkú múku špaldovú T 630, hladkú grahamovú múku, soľ, premiešala som spolu, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala vlažnou kyslou smotanou, pridala som ľanové semienka, nechala som na teple vykysnúť kvások - asi 20 minút,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..ked kvások vykysol, pridala som vajcia, časť vlažného masla, ktoré som postupne pridávala na 3x, všetko som dôkladne miesila rukami, kým sa nespojilo v cesto, na povrchu sa nevytvorili veľké bubliny, cesto sa odlepovalo od rúk i od misy a vzniklo polomäkké lesklé hladké pružné cesto, vytvarovala som z cesta bochník, ktorý som prikryla čistou utierkou a nechala som ho kysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 2 hodiny.

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, neprepracovaa som ho, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 2 mm,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...z dlhšej strany som preložila dolnú tretinu cesta do stredu, cez ktorú som preložila hornú tretinu cesta, potom som preložila tretinu cesta z ľava do prava a cez ňu zase tretinu cesta z prava do ľava, až bolo na sebe 9 vrstiev cesta, prikryla som ho utierkou a nechala som ho 20 minút odpočívať po každom prekladaní, celý postup som opakovala celkom 3x,

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..po posledných 20 -tich minútach odpočívania som cesto rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1,5 cm, vôbec netreba podsypávať múkou, s cestom sa výborne pracuje,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...formičku som vždy namočila do múky a povykrajovala som pagáčiky o priemere 4 cm,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na povrchu som spravila mriežku pocou mriežkovača, dá sa aj noýžom a protichodným krúživým pohybom čepele noža o pagáčiky z jednej strany a dlane z druhej strany som ich pekne zaguľatila,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...poukladala na plechy, vystlané teflonovou foliou jeden, druhý pečiacim papierom, potrela som povrch pagáčikov rozšľahaným vajcom, nechala som ich na teple ešte 30 minút podkysnúť, mne vyšlo 55 kusov,ich množstvo záleží od veľkosti použitého vykrajovača, vložila som ich piecť do rúry...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, piekla som ich do ružova 25 minút, nechala som ich vychladnúť,...

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...dala na podnos a podávali sa k dobrému kvalitému suchému vínečku ako malé pohostenie pri družnom priateľskom rozhovore.

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tieto pagáčiky sú veľmi chutné, s ľahkou orieškovou príchuťou, doplnené ľanovými semienkami sú vláčne i na druhý deň, sú vhodné ako slaná chuťovka, ako pohostenie k vínečku, ako príloha k sýtym polievkam a aj samostatne.

    Vláčne prekladané pagáče s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pusta1
@medovnicek ,som rada, že sa ti recept páči :-)
verím, že tieto pagáčiky tvojmu staršiemu synovi veľmi zachutia :-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk.
pusta1
Milý@tassiedevil , tvoja pochvala ma veľmi potešila :-)
máš pravdu, narobila som ich fakt hodne, hrajkala som sa s tým, len čo je pravda, ale čo už človek z lásky k nim pre nich nespraví :-))
som rada, že aj tebe sa páčia.
dakujem za uznanie a za 5*
pusta1
@dusan95843 , tvoje ohodnotenie týchto pagáčikov, ako aj mojich receptov si veľmi vážim.
dakujem za krásne ocenenie a za 5*.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tie sú ozaj vydarené. Keď budú tak dobré ako sú pekné, niet čo dodať. Už aj dnes skúšam.
sonulienka
@pusta výborný recept aj ja si ho ukladám. Akonáhle budem mať rúru v poriadku určite ihneď vyskúšam.
sonulienka
@pusta už som to síce sem dala pri mojich oškvarkových pagáčoch ale jedna rada čo robím ja keď pečiem pagáčiky. |Keď ich už mám potreté vajíčkom, posypané a idem ich dať do rúry vystrihnem si pečiaci papier presne podľa plechu a popritláčam ho na pagáčiky. Tak mi ostanú pekné rovné.Tým nechcem povedať, že ich nemáš pekné sú úžasné len ma napadlo Vám dať túto radu ak ste si ju neprečítali pri mojom recepte.
marienka44
@Pusta , pekné pagáčiky, pedantne urobené. Ale mi máme radsej oškvarkové. Môžem do Tvojho receptu pridať aj pomleté oškvarky? Koľko ? Ďakujem, pozdravujem.
pusta1
@marienka44 , tvoj názor si veľmi cením, som rada, že sa ti moje pagáčiky tak páčia :-)
ak máte radi práve oškvarkové, samozrejme ich môžeš pridať.
ja dávam na 500 g múky 250 gramov mletých oškvarkov, tu by som ich dala 300 gramov, bud zmiešala najprv s cestom, potom by som znížila množstvo rozpusteného masla, zapracovávala by som ho až na koniec, len po troškách, celkom na 3x, len toľko, koľko cesto v pohode prijme, záleží od toho, aké mastné oškvarky máš.
druhou možnosťou je nechať zomleté oškvarky v chladničke, kým ich začneš zapracovávať a pri každom rozvaľkaní cesta po predchádzajúcom skladaní, by som cesto potrela maslom tenkou vrstvou , na maslo by som rozotrela asi 1/3 mletých oškvarkov a pokračovala, ako je v tomto recepte.
dúfam, že som zodpovedala tvoju otázku. tie oškvarky by som predtým tiež osolila a okorenila čerstvo mletým korením podľa svojej chuti a premiešala, medzi skladaniami cesta by odpočívali v chladničke do použitia.
dakujem ti za pochvalu a tiež ťa srdečne pozdravujem.
ubka
@pusta úplne perfektné pagáče, ako vždy hodnotím Tvoj recept pozitívne, čo nie vždy tak hodnotím hašterenie :-))))
a @marienke odkazujem, nech nevymýšľa, oškvarkových pagáčikov je tu dosť, nech vyhľadá rovno s oškvarkami. Toto je vhodný recept práve na nie oškvarkové. Ale dobre si jej poradila @pusta , nech si dá, ale to nemá už potom nič spoločné s pôvodným receptom :-(
ivav
pagáčiky vyzerajú úžasne, veľmi gustovne...
pusta1
@esi , áno sú vydarené a sú ešte lepšie ako vyzerajú :-)
ak dnes už aj skúšaš, tak to ma veľmi teší :-)
veľmi pekne poprosím aj o spätnú oddozvu potom.
dakujem za krásnu pochvalu
pusta1
@malroxa , veru , nemajú tieto pagáčiky ani jednu chybu :-)
si veľmi milá :-)
dakujem za peknú pochvalu.
pusta1
@sonulienka , prima nápad, nechám si rada poradiť od teba. :-)
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem ti za pochvalu a prajem ti, aby si mala rúru čo najskôr v poriadku!
pusta1
@sonulienka , prima nápad, nechám si rada poradiť od teba. :-)
poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
dakujem ti za pochvalu a prajem ti, aby si mala rúru čo najskôr v poriadku!
pusta1
@ubka , vážim si tvoje úžasné hodnotenie môjho receptu :-)
vľmi si ma potešila :-)
dakujem ti.
marcel83
Nepochopil som to prekladanie cesta. Stále pri prekladaní zostanem stáť na "z dlhšej strany som preložila dolnú tretinu cesta do stredu, cez ktorú som preložila hornú tretinu cesta". Ak vezmem spodnú tretinu cesta a preložím do stredu, položím kraj tej spodnej tretiny na stred celého cesta? Ci ako? Nerozumiem... Môžete to vysvetliť podrobnejšie? Ďakujem.
kecemis
MArcel, myslim ze je to jednoduche. Jednu tretinu, spodnu (prvu) prelozit na strednu (druhu) a dalsiu tretinu (tretiu) na strednu a byvalu spodnu.
marika21
Pagáčiky nemajú chybu. Sú pekné, chutné už na pohľad. Len upicť.KK5*