Vianočné medovníčky

amka - bez fotkyamka, 16. decembra 2009
Vianočné medovníčky
Foto: amka

Medovníčky na každé Vianoce, pre krásu, vôňu i lahodnú chuť. Recept pochádza z časopisu Medovníčky asi z roku 1995.

Suroviny

1 kg
400 g
3 PL
1 PL
2 čaj. lyžička
6 ks
400 g
2 ks
1 ks
asi 200 g




Postup

  1. 1

    Medovníky sú výborné, ak sa medovníkové cesto pripraví tak 6 týždňov pred pečením. Keď sa nestihne, tak aspoň dva dni je ho potrebné nechať postáť zabalené v mikroténovom vrecku. Príprava cesta: do nádoby elekt. miešača (robot) nadávkujem sypké suroviny, tj. preosiatu hl. múku, perníkové korenie, škoricu, preosiaty práškový cukor a sódu bikarbónu. Po premiešaní pridám vajcia a tekutý med. Vypracujem cesto, ktoré zabalím do mikroténového vrecka a nechám odstáť.

  2. 2

    Pečenie medovníčkov: Cesto vyvaľkám (s minimom múky) na hrúbku cca 4 mm pre menšie, 5 mm pre väčšie tvary, ktoré ukladám na papier na pečenie. Ten stiahnem na uvoľnený plech - pekáč. Medovníčky pečiem pri teplote 180 st. C cca 10 minút. Hneď po vybratí z rúry, ešte horúce, potieram rozšľahaným vajcom, čím dosiahnu krásny lesk. Poukladám vo vrstvách do krabice.

  3. 3

    Zdobenie perníčkov: Z bielka a niekoľkokrát preosiateho práškového cukru miešam polevu vareškou asi 20-30 minút. Nešľahať, poleva by opadávala z medovníčkov. Množstvo cukru je potrebné upraviť podľa hustoty polevy. Zdobím tenkou špičkou, resp. stočeným celofánovým kornútikom s malým množstvom polevy rôzne tvary, ako na obrázku, na bielo, čo je najkrajšie. Polevu možno prifarbiť. Tieto medovníčky neobsahujú tuk, vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia skôr. Počas vianoc potešia krásou a vôňou, pekné sú ako ozdoby vianočného stromčeka. Pred konzumáciou k nim do nádoby pridám rozkrojené jabĺčko, uzavriem, výborne zmäknú.

Diskusia k receptu

olus
amka, máš medovníčky krásne vyzdobené, mňa to ešte len čaká- upečené sú - len ozdobiť
nataluka
Sú veľmi pekné, krásne ozdobené. Vidno, že máš prax v zdobení. Aj tie figúrky sú krásne, ani neviem, či dnes predávajú somárika, vtáčika alebo takú peknú chalúpku. No nádhera!!!
Hľadám recept, tento sa mi ľúbi. Len 6 týždňov nemôžem nechať cesto stáť, lebo to by bolo už dávno po vianociach... Ale dva dni môžem, len škoda, že také figúrky nemám. Skúsim navštíviť nejaké domáce potreby, nebola som v nich dávno- kvôli vykrajovačkám. Ešte raz skladám poklonu kuchárke, medovníčky sú jedna báseň...
selyny
ahoj Amka , tvoje medovnicky vyzeraju super, tak ich chcem spravit. Ale nerozumiem tomu, ze ako mam nechat cesto stat 6 tyzdnov ? ze kde ? a ci ho az potom upiect ? dakujem
kamk
Fajn recept, ja už cesto mám, len čakám na dietky zo školy a ideme piecť, len riešim...niekde som čítala, že potrieť vajíčkom a pridať lyžicu silnej čiernej kávy, neviem prečo. Vie mi niekto poradiť?
asiisa
skvelé pečiem ich už 2-krát sú chutné
amka
Tieto medovníčky chutia každému, kto ich ochutnal a každý si vypýtal recept aj opakovane, ak ho stratil. Teší ma to ako autorku uverejneného receptu. My pečieme podľa tohto receptu medovníčky 27 rokov, rozdávame ich a potešujeme rodinu a známych. Nech sa vám všetkým vydaria, chutia a potešujú. A ak sa nepojedia na vianoce, dobre uložené v doze vydržia aj do ďalších vianoc.
bubaya
@Amka (20.11.2017 09:37)

Máš ich krásne, ako maľované, ruka istá, čiarka tenká. Ja tiež pečiem takto každý rok, nabalím do pekných sáčkov a obdarúvam okolie. Vždy sa na to veľmi teším, na vôňu perníkov, na tú radosť, že sa mi vydarili a že sa obdarovaným páčia. Toto je výborný recept, ja ho mám zo starej kuchárky z 50 rokov, podľa tých 6 vajec som ho hneď spoznala. Kamarátka si ich zvesí zo stromčeka, zabalí do celofánu a odloží, vôbec jej neopadá poleva, zavesí aj o rok. U nás nevydržia do druhých Vianoc, pojedia sa. Vďaka za krásny recept.
bubaya
Ja pridávam do polevy 2 PL solamylu, nie mazieny, tá je do žlta. Lepšie drží pohromade, neopadáva. A miesto pšeničnej múky dám časť ražnej, majú potom peknú farbu.