Pražma v soli fotorecept

eraserhead - fotkaeraserhead, 8. decembra 2011

Pražma zlatá (Sparus aurata) pre mňa vhodná aj na vianočný stôl, nakoľko vyprážaný kapor u mňa nemá ani najmenšiu šancu.

2
porcie
10 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
3 kg
2 ks
2 strúčik




Postup

  1. 1

    Ryby zbavíme vnútorností, šupiny môžeme ponechať.

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov spravíme tuhý sneh, ktorý jemne zamiešame do soli.

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do brucha dáme vetvičku rozmarínu a cesnak. Môžete aj veľmi jemne koreniť čerstvo namletým čiernym korením - (žiadne korenie na ryby)

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na pečiaci papier dáme vrstvu soli so snehom a uložíme ryby. Obložíme bylinkami ktoré nám ostali.

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celú rybu zakryjeme zvyškom solnej hmoty a spravíme niekoľko priečnych rýh. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 30-35min (závisí od veľkosti ryby)

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút oddychovať. Opatrne rozoberáme vzniknutú krustu

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žĺtka čo ostali som zmiešal s parmezánom a natrel som s tým cukinu, nechal som krátko zapiecť v rúre.

    Pražma v soli (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marianne69
myslela som si,ze to budes Ty,zaryty odporca kaprov:-)uz som ten receptik niekde videla,musi to byt vynikajuce, ak sa mi ju podari splasit,urcite u nas bude a mozno aj na vianocnom stole spolu s vyprazanym kaprom:-DDD ,lebo to by mi same nepreslo.Krasny recept
alexdidi
Už dlhšie sa chystám na podobný recept,ale tam je zmes soli a cukru a ryba vraj chutí ako údená....ako chutila tá tvoja?
eraserhead
@alexdidi ryba v soľnej kruste je veľmi chutná, vhodná na posedenie s priateľmi. Vždy keď pečiem morské ryby príde ten moment keď počas pečenia zacítim nezameniteľnú vôňu tej ryby, pre mňa je to signál že ryba je skoro hotová, ani by som nemusel sledovať čas a vedel by som kedy je pripravená.
bozulka
Tento recept používam už dlho aj na iné morské ryby,ale chce to určite čerstvé bylinky.U nás všetky dostupné ryby /TESCO , METRO/ máme často po celý rok.Vianoce bez kapra by neboli Vianoce,hoci kapor býva tiež častejšie..brat je úspešný rybár a ceľkom dobre ma zásobuje.Robievam ako predjedlo kapra v aspiku,smaženého /vykosteného/,na čierno,na modro,ale toho zriedka lebo lysáč nebýva často.Takže na Kapra nedám dopustiť,ten kto ho haní nevie očom hovorí...!!!
Chcem sa opýtať koža sa ti neodlúpne?
tinca
@bozulka máš moje symfónie, ani ja nedám dopustiť na kapra a keby nebol na štedrý deň, tak vianoce ani nemusia byť
evusik
ryby milujem a pripravujem dosť často, a na Vianoce musí byť u nás vysmážaný kapor a nemusia to byť len podkovičky v trojobale, ale môže to byť filé z kapra vo vínovom cestíčku napr.
recept výborný, v soli som už robila.... gratulujem k výhre .-)
alena45
výborný recept, ryba zostane rybou, gratulujem.
sjuz
mňam - výborná kombinácia s tým rozmarínom:) Tiež nemávame kapra, ale pstruha na masle:) A gratulujem k výhre:)!
eraserhead
@Maria7
konštruktívnu kritiku mám rád
neviem čím to mohlo byť spôsobené že ryba bola slaná, použila si hrubozrnnú soľ? bielka vyšľahané na tuhý sneh tak aby z tej soli neostala kaša a nezačala sa rozpúšťať, po nanesení soľnej hmoty okamžite do vyhriatej rúry. Kožu z ryby pred konzumáciou treba dať dole, preto ani nie je potrebné dávať dole šupiny. Iné ma nenapadá. Tiež by mi nechutila keby bola slaná, neobľubujem ja ani moja rodina slané jedlá a u nás doma nenájdeš ani ten podnos so soľou a korením.
Pre moju pani ktorá obľubuje pstruhov ich tiež občas pripravujem aj týmto spôsobom.


bejgi
milujem ryby, presne takú nám robili v Chorvátsku a pieklu ju vonku v piecke, no neskutočná mňamka, veď rozmarím im tam rastie len tak popri ceste a vôbec nebola slaná ;-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia