Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku

sracz - fotkasracz, 7. decembra 2011
Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku
Foto: sracz

Pred pár mesiacmi som sledoval reláciu Good Eats, kde Alton Brown prezentoval tento rcp. Neskôr mi dcérka prezradila, že moja vnučka sa zamilovala do Zobraziť celý popisPred pár mesiacmi som sledoval reláciu Good Eats, kde Alton Brown prezentoval tento rcp. Neskôr mi dcérka prezradila, že moja vnučka sa zamilovala do cesnaku. Naviac, som si myslel, že jednoduchší rcp, ako kurča v sáčku neexistuje. Opäť omyl! Keď som si to všetko zrátal, zalovil v pamäti, upiekol a ochutnal, Heuréka, vynikajúca pochúťka! Na skúšku, neveriac, som použil iba 23 strúčikov, ale druhý pokus som už „osladil“ päťdesiatimi. „Poprobujce aj Vi, pokoštujce a uvidzice, že ňeobanujece!"

4÷6
porcie
7 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
podľa potreby g
podľa potreby g
200 ml
12÷17 halúzok - materiná dúška
40÷50 ks




Postup

  1. 1

    kuracie stehná, buď celé, alebo iba dolné (mäsko s rúčkou), či horné (ja som úvodný pokus zrealizoval s dolnými a druhý s hornými – teraz ho predstavujem aj Vám) dočistíme, umyjeme pod tečúcou studenoui vodou, necháme odkvapkať a osušíme; posolíme a oMČKujeme čerstvo mletým čiernym korením – ja som použil peprovú bazuku. Na rozohriatu veľkú rajnicu (pozor, budeme potrebovať aj jej originálnu pokrievku) nalejeme 2÷3 PL olivového oleja, na ktorom kúsky kuracinky obojstranne opečieme na zlatohnedočerveno.

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 1
  2. 2

    než sa nám stehienka opečú, očistíme cesnakové strúčiky !

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 2
  3. 3

    mäsko počas opekania obraciame pomocou kuchyňských klieští

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 3
  4. 4

    keď sme s farbou kuraxcinky spokojní, posypeme ich strúčikmi cesnaku

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 4
  5. 5

    na povrch rozložíme halúzky materinej dúšky – tymiánu a zalejeme ~ 125 ml olivového oleja

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 5
  6. 6

    prikryjeme pokrievkou a uložíme na 90´do rúry vyhriatej na 180 ºC / 350 ºF

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 6
  7. 7

    mäsko po čase určenom na pečenie vyzerá takto:

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 7
  8. 8

    Servírovanie: hrianky opečieme na sucho

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 8
  9. 9

    polejeme výpekom

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 9
  10. 10

    potom na každú hrianku rozotrieme 3÷4 (5÷6) strúčikov cesnaku

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 10
  11. 11

    jemne položíme upečené kurátenko (ja som ho ozdobil čerstvou vňaťou ligurčeka a petržlenu) ................ a všetko ostatné podľa vlastnej chuti, dostupnosti špajze a osobnej fantázie! Tento receptík už má vo svojej KK aj moja vnučka Lilly_nka a dovoľujem si ho venovať aj mojim priateľkám na Varecha.sk, ktoré mi občas vyčítajú veľký počet ingrediencií a široký popis mojich príspevkov. Všetkým Vám – dobrú chuť!

    Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku - obrázok 11

Diskusia k receptu

macusa
iiiiiihaaaaa!!! tak taketo mozem! no keby mam kurca tak nevaham a peciem aj o tejto dobe!!!
aroooo
tak po dlhej odmlke si sa nám vrátil s fajnovým receptíkom, ktorý ukladám a asi aj v sobotu príde na jeho realizáciu.
3sandra3
jéééémine, to vonia až sem... môžem si už naložiť na tanier??... fakt super, :-))
tinca
@sracz Ferinko vyzerá super, chrumkavé, ale v surovinách nemáš uvedený cesnak, doplň si to, lebo to môže zmiasť.


alena45
pečené, hoc aj krídelká, tiež obkladám strúčikmi cesnaku, ale neošúpanými, z celého taniera je to to najchutnejšie.
bozulka
Veruže si sa napracoval u cesnaku...pri väčšom množstve čistím tak,že cesnak namočím do vlažnej vody,chvíľu nechám odstáť a potom to ide jedna dve,strúčiky po stlačení vyskakujú samé.
Receptík sa mi veľmi páči.Príležitostne urobím až budem mať návštevu.
irenaw
tento recept sa nedá neuložiť, keď vidím ten pečený cesnak na hrianke ani kurča mi nebude treba :)
ivetac
Pacia sa mi recepty od Vas ochutene aj peknym slovnym komentarom. Prajem vsetko najlepsie do Noveho roka. Som z Humenneho a zijem s rodinou v Osage v Iowe. Je pekne, ze v Iowe ziju aj Slovaci z vychodneho Slovenska, ktorym v Amerike v hrnci rozvoniava nase slovenske jedlo :)
frezia68
Milý @sr ácz:Využila som tento recept na pečenie bôčika,pridala som podľa Teba 4O strúčikov cesnaku a tá vôňa.......sme po obede,ale nevedeli sme odolať ochutnávke s hrianku-dobrotka.Zajtra bude s kapustou k obedu,lebo nebudem mať čas na varenie.Ďakujem za dobrý recept :-)))
porzellanka
To kura s cesnakom je vyborne. Robievala som ho doteraz so slahackou, ale vcera som urobila s olejom a tymianom - super.
ajuschka
juuuj teraz som ho nasla, a uz ho veru nestratim, my sme silno cesnak positive!!! cez vikend!!!