Foto: irenaw
V lete sa nám tiež občas žiada niečo sladké a pečené namiesto zmrzliny a želé. Ale nechce sa mi zapínať rúru. Tak som toto Zobraziť celý popisV lete sa nám tiež občas žiada niečo sladké a pečené namiesto zmrzliny a želé. Ale nechce sa mi zapínať rúru. Tak som toto leto niektoré recepty skúsila upraviť pre domácu pekáreň, z tej nejde toľko tepla. Čokoládový závin funguje v rúre aj v pekárni, na plechu aj vo forme. A vždy je rovnako dobrý aspoň pre nás :O).
Suroviny
cesto: | |
250 ml |
|
1 ks |
|
50 g rozpustené |
|
500 g |
|
50 g |
|
1/3 kocky |
|
1 ks |
|
štipka |
|
plnka: | |
200 g (posekaná) |
|
6-7 PL |
|
50-100 g |
|
po upečení: | |
kúsok rozpustené na potretie |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Suroviny v uvedenom poradí dáme do pekárne a spustíme program cesto. (Pre ručnú prípravu cesta dávam 2/3 kocky droždia.)
- 2
Po ukončení programu máme takýto pekný nelepivý bochník.
- 3
Medzitým roztopíme v mikrovlnke alebo nad parou čokoládu s mliekom (dávam aspoň 50% alebo pridám 1-2 PL kakaa). Množstvo mlieka je orientačné, veľa závisí od čokolády. Uvidíte ako bude chladnúť či tam trochu mlieka nepridáte aby sa plnka ľahko rozotierala. Rovnako môžete pridať cukor ak sa vám žiada sladšie, treba ochutnať. Ale aj slivky to ešte osladia.
- 4
Slivky umyjeme v horúcej vode, osušíme a posekáme.
- 5
Ak chcete aby bola plnka po vychladnutí koláča mäkšia pridajte kúsok masla, my ho nedávame.
- 6
Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi 5 mm. Jedna strana o trochu širšia ako forma pekárne. (Na tejto fotke je zvislá strana šírka pekárne.) Natrieme plnku, jeden okraj necháme asi 5 cm voľný. Posypeme posekanými slivkami. Zahneme horný a dolný okraj aby plnka nevytekala.
- 7
Zvinieme smerom k nenatretému okraju.
- 8
Vložíme do pekárne a necháme chvíľu podkysnúť.
- 9
Popicháme ihlicou a upečieme. Program pečenie 60 minút stačí. Ako vidno závin s touto plnkou mi vždy praskne, či na plechu alebo v pekárni.
- 10
Necháme 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a potrieme roztopeným maslom s mliekom. Necháme vychladnúť, teplý sa zle krája pretože je vysoký.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu