Kysnutý slivkový koláč
12
porcií
125
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
4
PL
olej
1/2
KL
soľ
350
g
múka
150
ml
mlieko
1
kocka
droždie
4
PL
cukor
1
balíček
vanilkový cukor
1
ks
vajce
trochu
maslo na vymastenie
Plnka
5
PL
strúhanka
1,5
kg
slivky
50
g
mandľový lupienok
3
PL
cukor
1/2
KL
škorica
postup
1.
Na kysnuté cesto dáme do misy olej a múku. Prilejeme do nej mlieko s droždím, pridáme cukor, vanilkový cukor a rozšľahané vajce.
2.
Zmes spracúvame na vláčne cesto 4-5 minút pomocou ručného šľahača alebo v kuchynskom robote. Nakoniec ceste ešte premiesime rukami a vytvoríme guľu, ktorú prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť asi 30 minút. Rúru predhrejeme na 220°C.
3.
Plech potrieme tukom alebo vyložíme papierom na pečenie. Ak nemáme plech s vyššími okrajmi, vytiahneme vyššie okraje z papiera a tak zabezpečíme, aby šťava zo sliviek nevytekala von. Cesto rozvaľkáme na plech a poprepichujeme ho vidličkou. Posypeme strúhankou a necháme kysnúť ešte asi 15 minút.
4.
Medzitým umyjeme slivky, necháme odkvapkať, pozdĺžne prekrojíme a vykôstkujeme. Potom ešte raz prekrojíme každú na polovicu. Slivky husto poukladáme na cesto a posypeme ho mandľami. Koláč ešte chvíľku necháme kysnúť.
5.
Slivkový koláč pečieme 25-35 minút. Potom ho vyberieme a ihneď posypeme krupicovým cukrom so škoricou.
6.
TIP: Mandle môžeme vynechať a namiesto nich koláč posypať mrveničkou ochutenou škoricou.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.