Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Slaný koláč so špenátom a fetou recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Slaný koláč so špenátom a fetou , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 17.10.2025
Kategória receptu: České, Dobroty, Oslava, Pre deti, Predjedlo, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: lístkové cesto, pohostenie, slaný koláč, špenát

Hodnotenie receptu:


Recept Slaný koláč so špenátom a fetou

Potrebné ingrediencie receptu Slaný koláč so špenátom a fetou

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 250 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
  • 150 g syra feta
  • 2ks vajcia
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1ks menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • štipka muškátového orieška
  • 1ks vajce na potretie

Postup prípravy receptu Slaný koláč so špenátom a fetou

Tento slaný koláč je ideálny nielen ako rýchly obed, ale aj ako ľahká večera či pohostenie pre návštevu. Krehké lístkové cesto, jemne krémová plnka zo špenátu, vajíčok a syra feta – to je kombinácia, ktorá nikdy nesklame. Príprava je jednoduchá a výsledok vyzerá aj chutí ako z pekárne.
Ak používate mrazený špenát, nechajte ho rozmraziť a vyžmýkajte z neho prebytočnú vodu. Čerstvý špenát opláchnite a krátko sparte na panvici.
Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pretlačený cesnak a krátko opražte. Následne pridajte špenát, osoľte, okoreňte a nechajte pár minút podusiť, aby sa chute spojili. Potom odstavte a nechajte zmes vychladnúť.
V miske rozšľahajte vajcia so smotanou (alebo mliekom), pridajte rozdrobenú fetu a premiešajte so špenátovou zmesou. Dochutíte podľa potreby korením a muškátovým orieškom.
Lístkové cesto rozvaľkajte a vložte do formy vystlanej papierom na pečenie. Okraje jemne prehnite nahor. Nalejte pripravenú plnku a povrch zarovnajte. Ak chcete koláču dodať zlatistý lesk, potrite okraje cesta rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C približne 25–30 minút, kým povrch nezozlatne a cesto nebude krásne chrumkavé. Koláč chutí skvele teplý aj studený. Podávajte ho s čerstvým šalátom z paradajok, rukoly alebo uhorky. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Slaný koláč so špenátom a fetou


Staročeské lievance recept

Staročeské lievance recept

Najprv si pripravíme kvások z lyžičky múky, droždia, cukru a polovice hrnče...

Pečené kurča s plnkou recept

Pečené kurča s plnkou recept

Plnené kurča s plnkou sa hodí na každý slávnostný stol. Je chutné, šťavnaté...

Tvarohové knedle plnené ovocím recept

Tvarohové knedle plnené ovocím recept

Recept na výborné knedle za 15 minút hotové. Vymiešame cukor s maslom, pri...

Španielska hrianka so strateným vajcom recept

Španielska hrianka so strateným vajcom recept

  Ako prvú si pripravíme hrianku z bieleho toastového chleba, na kt...

Výborný domáci chlebík recept

Výborný domáci chlebík recept

Spomienka na moje detstvo, to je vôňa pečúceho sa chleba a potom ta nezamen...

Jednoduché palacinky recept

Jednoduché palacinky recept

Najobľúbenejšie jedlo u našich detí sú palacinky. Majú ich radi na sladko a...

Jablková marmeláda recept

Jablková marmeláda recept

Očistené a nakrájané jablká pomaly rozvaríme vo vode. Prepasírujeme, pridám...

Ľahký šalát s lososom recept

Ľahký šalát s lososom recept

Ak hľadáte svieži a jednoduchý recept, ktorý je hotový za pár minút a zárov...

Tzatziki recept

Nahrubo nastrúhame umytú uhorku a z nej vytlačíme čo najviac prebytkovej vody. Nasekáme si kôpor a prelisujeme cesnak. Uhorku zmiešame s jogurtom, pridáme olivový olej, ...