Plnky do tartaletiek recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Plnky do tartaletiek , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 04.11.2025
Kategória receptu: České, Dezerty, Dobroty, Múčnik, Oslava, Ovocné, Pečivo, Pre deti, Slovenské, Vianoce
Podobné recepty ako tento v sekcii: dobroty, košíčky, luxusný dezert, sladké pečenie, tartaletky
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Plnky do tartaletiek
- 250 g hladkej múky
- 125 g studeného masla
- 80 g práškového cukru
- 1ks vajce
- štipka soli
Postup prípravy receptu Plnky do tartaletiek
Tartaletky patria medzi najkrajšie a najvďačnejšie dezerty. Sú malé, elegantné a dajú sa naplniť takmer čímkoľvek. Dnes si pripravíme tri varianty – jemné vanilkové s krémom, luxusné karamelové s čokoládovou polevou a svieže pistáciové s malinami. Každá z nich má inú chuťovú náladu, ale všetky spája krehké cesto a krémová náplň, ktorá sa doslova rozplýva na jazyku.
Z múky, cukru, soli a nakrájaného studeného masla vypracujte drobivú zmes.
Pridajte vajce a rýchlo spracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
Cesto rozvaľkajte, vyložte ním formičky na tartaletky a poprepichujte vidličkou.
Pečte pri 180 °C asi 12–15 minút, kým okraje nezhnednú. Nechajte vychladnúť.
Vanilkové tartaletky
Ingrediencie na krém:
250 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový pudingový prášok
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžica vanilkového cukru alebo zrniečka z vanilkového lusku
50 g masla
100–150 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
Postup:
V časti mlieka rozmiešajte pudingový prášok, zvyšok mlieka zohrejte s cukrom a vanilkou.
Vlejte pudingovú zmes a varte, kým krém nezhustne. Potom odstavte a vmiešajte maslo.
Po vychladnutí krém jemne premiešajte a zľahka ho spojte so vyšľahanou smotanou.
Naplňte vychladnuté korpusy a ozdobte napríklad ovocím, plátkami mandlí alebo kúskom čokolády.
Tartaletky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Karamelová náplň:
220 g cukru
100 g masla
150 ml smotany na šľahanie
štipka soli
Postup:
Cukor nasypte do hrnca a nechajte ho pomaly rozpustiť na karamel. Nemiešajte, len jemne potriasajte hrncom.
Keď je karamel jantárovej farby, pridajte maslo a premiešajte.
Opatrne vlejte smotanu (pozor, bude prskať!) a miešajte, kým vznikne hladký krém.
Dochuťte soľou a nechajte vychladnúť, potom nalejte do korpusov.
Čokoládová ganache:
150 ml smotany na šľahanie
150 g kvalitnej tmavej čokolády
Zohrejte smotanu, nalejte ju na nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Ganache nalejte na stuhnutý karamel a nechajte vychladnúť. Ozdobte nasekanými vlašskými orechmi.
Pistáciové tartaletky s malinami
Ingrediencie na náplň:
220 g smotany na šľahanie
70 g pistáciového masla
190 g bielej čokolády
Postup:
Smotanu zohrejte tesne pred bod varu a nalejte ju na nasekanú bielu čokoládu.
Miešajte, kým sa čokoláda rozpustí, a potom pridajte pistáciové maslo.
Krém nechajte vychladnúť a stuhnúť, potom ním naplňte korpusy.
Ozdoba:
Na vrch pridajte čerstvé alebo sušené maliny, nasekané pistácie a pár okvetných lístkov sušeného karafiátu – nielen pre krásu, ale aj jemnú arómu.
Všetky tartaletky chutia najlepšie po niekoľkých hodinách v chladničke, keď krémy stuhnú a chute sa spoja. Ak chcete dezert ešte elegantnejší, môžete korpusy potrieť tenkou vrstvou rozpustenej čokolády, aby zostali krehké aj pri dlhšom skladovaní. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Plnky do tartaletiek
Jarné závitky v ryžovom papieri recept
Uvaríme si ryžu, ktorú si necháme vychladnúť. Oškrabeme mrkvu, očistíme ...
Zeleninový šalát s kuracím mäsom a zakysankou recept
Začneme tým, že si osolíme, okoreníme kuracie prsia, ktoré poukladáme na pa...
Výborná sekaná recept
Do mlieka si namočíme staršie rožky. Najemno nasekáme olúpanú cibuľu a na p...
Zelená fazuľka v slanom náleve recept
Zelené fazuľky sú chutné a zdravé, a preto sa hodí mať ich uskladnené na rô...
Kuskus nasladko s ovocím recept
V miske zmiešame kuskus s horúcou vodou a počkáme až kuskus nabobtná. Rozohriatym medom potom kuskus zalejeme a zasypeme škoricou. Olúpané a nakrájané ovocie pridáme do kus...
Zemiakové placky recept
Umyjeme si zemiaky a dáme variť. Potom čo sme ich nechali vychladnúť ich na...
Škvarkové placky recept
Pripravíme si kvások z lyžice hladkej múky, droždia, cukru a tretiny vlažného mlieka. Zmiešame a dáme vzísť niekam do tepla. Preosejeme múku, osolíme, vajcia, mleté škvarky...
Dobroty z bedle jedlej recept
Jedna z najznámejších jedlých húb je bedľa jedlá. Je veľmi chutná, používa ...
Vianočka recept
Na raňajky, na Vianoce alebo iba tak na chuť je vianočka ideálna. Príprava ...






