Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Kotlíkový guláš recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Kotlíkový guláš , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 10.07.2025
Kategória receptu: Bez lepku, České, Guláš, Hlavné jedlo, Hovädzie, Oslava, Pre deti, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: camping, gulašová, letné, tradičné recepty

Hodnotenie receptu:


Recept Kotlíkový guláš

Potrebné ingrediencie receptu Kotlíkový guláš

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa na guláš
  • 3ks veľké cibuľe
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice mletej červenej papriky (sladkej)
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička majoránky
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 3 lyžice bravčovej masti alebo oleja
  • 10 ks zemiakov (očistených, nakrájaných na kocky)
  • 2–3 ks mrkvy
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • Soľ podľa chuti

Postup prípravy receptu Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš nie je len obyčajné jedlo. Je to zážitok. Varenie pod holým nebom, pomalé prebublávanie nad ohňom, vôňa dymu a mäsa, ktoré sa rozpadá na jazyku – to všetko tvorí čaro tejto klasiky. Či už ho pripravuješ na chate, pri rybačke alebo počas letného stretnutia s priateľmi, kotlíkový guláš je srdcom každej dobrej akcie.
Na rozdiel od klasického guláša sa ten kotlíkový varí dlhšie, pokojne aj 3 hodiny, no výsledok stojí za to – hustý, silný a sýty pokrm, ktorý zasýti aj veľkých jedákov. Nezabudni na čerstvý chlieb, pivo alebo pohár dobrého vína a priateľskú atmosféru okolo ohňa.
V kotlíku rozpáľ bravčovú masť, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľu a restuj ju do tmavohneda – to je základ dobrého guláša. Pridaj na väčšie kocky nakrájané mäso a opekaj ho, kým sa nezatiahne (mierne zhnedne).
Pridaj pretlačený cesnak, mletú červenú papriku (sladkú aj údenú), premiešaj a ihneď podlej trochou vody, aby paprika neprihorela. Pridaj paradajkový pretlak, rascu, bobkový list, čierne korenie, majoránku, a prípadne aj víno.
Zalej vodou alebo vývarom (mäso by malo byť ponorené), prikry a var na miernom ohni cca 2 až 2,5 hodiny, občas premiešaj a podľa potreby dolievaj vodu. Čím dlhšie sa guláš varí, tým je mäso jemnejšie a chuť intenzívnejšia.
Približne 30 minút pred koncom pridaj na kocky nakrájané zemiaky a prípadne aj mrkvu. Tie vývar zahustia a dodajú gulášu štruktúru. Var, kým nie sú mäkké.
Nakoniec guláš ochutnaj a dosoľ podľa potreby. Majoránku pridaj až ku koncu varenia, aby nestratila vôňu. Podávaj horúci, ideálne s čerstvým chlebom, prípadne cibuľou nakrájanou na krúžky. K tomu pohár piva alebo vína a gulášová pohoda je na svete! Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Kotlíkový guláš


Mäkké vianočné perníčky recept

Všetky suroviny si pripravíme na dosku, na ktorej si z nich vyhotovíme cesto riadnym premiesením. Vál si posypeme múkou a z cesta si vyvaľkáme plát, z ktorého vykrajujeme n...

Pochúťkový šalát recept

Pochúťkový šalát recept

Do hrnca s olejom pridáme cukor, horčicu, kečup, ocot a worcester. Množstvo...

Domáca mexická tortilla recept

Domáca mexická tortilla recept

Mexická tortilla je základom mnohých obľúbených jedál ako fajitas, burrito ...

Lenivá žena recept

Lenivá žena recept

Jednoduchý nepečený dezert, po ktorom sa zapráši. Plech alebo inú formu ...

Zemiakové placky recept

Zemiakové placky recept

Umyjeme si zemiaky a dáme variť. Potom čo sme ich nechali vychladnúť ich na...

Plnené slané rohlíčky recept

Plnené slané rohlíčky recept

Výborné rohlíčky plnené nivou a slaninou. Preosejeme si múku, premiešame...

Smažené rybie filé recept

Smažené rybie filé recept

Vyprážané rybie filé je obľúbenou Vianočnou pochúťkou detí i dospelých. Na ...

Pizza capricciosa recept

Pizza capricciosa recept

Pizza Capricciosa je klasickou talianskou pizzou, ktorá sa vyznačuje bohatý...

Cuketové palacinky recept

Cuketové palacinky recept

Cuketa je skvelá sezónna zelenina, ktorá sa dá využiť na desiatky spôsobov....