Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Gazpacho recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Gazpacho , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 02.07.2025
Kategória receptu: Hlavné jedlo, Oslava, Polievky, Pre deti, Predjedlo, Španielske, Vegetariánske, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: letné osvieženie, paradajková, paradajky, studená polievka, zeleninové jedlo

Hodnotenie receptu:


Recept Gazpacho

Potrebné ingrediencie receptu Gazpacho

  • 500 g zrelých paradajok
  • ½ ks zelenej papriky (ošúpanej škrabkou na zemiaky)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 ml olivového oleja
  • 3 lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 krajec bieleho chleba
  • Soľ podľa chuti
  • Na podávanie
  • krutóny
  • cherry paradajky
  • uhorka, zelená paprika na kocky

Postup prípravy receptu Gazpacho

Gazpacho je tradičná studená zeleninová polievka, pochádzajúca z Andalúzie na juhu Španielska. Jej základom sú zrelé paradajky, paprika, uhorka, cesnak, olivový olej, ocot a kúsok chleba, ktorý polievku jemne zahustí. Všetko sa mixuje do jemného krému a podáva sa vychladené – často s ľadom alebo so studenou zeleninovou oblohou.
Táto polievka je výnimočne svieža, ľahká a plná chuti. Vďaka čerstvým surovinám je bohatá na vitamíny a ideálna na horúce letné dni, kedy osvieži a zároveň príjemne zasýti. Gazpacho je obľúbené ako predjedlo, ľahký obed či zdravá večera.
Paradajky z vrchnej strany jemne narežte do kríža, vložte ich do sitka a prelejte vriacou vodou. Potom ich ošúpte.
Ošúpané paradajky vložte do mixéra. Pridajte na kúsky nakrájanú zelenú papriku, cesnak a krajec chleba, ktorý ste predtým namočili vo vode a trochu vyžmýkali.
Všetko mixujte niekoľko minút, až vznikne hladký, krémový základ.
Do hotového krému vmiešajte olivový olej, vínny ocot a dochuťte soľou podľa chuti.
Podávajte chladené – v horúcich dňoch pokojne aj s ľadom. K polievke podávajte v miske nakrájanú zeleninu, krutóny alebo cherry paradajky. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Gazpacho


Domáce rožky z rúry recept

Najprv si pripravíme kvások z trošky múky, droždia, mlieka a cukru. Keď nám vykysne, zmiešame ho so zvyškom múky, mlieka, s vajcom, tukom a soľou. Z toho všetkého vymiesime tu...

Miešaný nápoj Delikates recept

Miešaný nápoj Delikates recept

Do šejkra s ľadom postupne nalejeme vermouth, slivovicu a na to džús. K tom...

Citrónová poleva s rumom recept

Citrónová poleva s rumom recept

Do misy s cukrom pridáme rum a citrónovú šťavu a dokopy zamiešame. V prí...

Biela tekvica recept

Biela tekvica recept

Celé leto máme veľkú úrodu tekvíc, preto túto klasiku pripravujeme počas se...

Snehové pusinky recept

Snehové pusinky recept

Pripravíme si bielky, ktoré do tuha vyšľaháme. K tomu potom postupne pridáv...

Bravčové plátky na šťave recept

Bravčové plátky na šťave recept

Nenáročné na prípravu, ale chutné ako od mamičky. Takto sa pripravovalo bra...

Rybacia nátierka recept

Rybacia nátierka recept

Nátierka je veľmi dobrá a rýchla na prípravu. V mise poriadne rozmixujem...

Pečená krkovička v celku recept

Pečená krkovička v celku recept

Šťavnaté mäsko, ktoré má u nás doma každý rád. Môžme ho podávať len tak k z...

Panenka so smotanovo-bylinkovou omáčkou recept

Panenka so smotanovo-bylinkovou omáčkou recept

Recept na jednu porciu bravčovej panenky v smotanovej omáčke s bazalkou a p...