Gazpacho recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Gazpacho , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 02.07.2025
Kategória receptu: Hlavné jedlo, Oslava, Polievky, Pre deti, Predjedlo, Španielske, Vegetariánske, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: letné osvieženie, paradajková, paradajky, studená polievka, zeleninové jedlo
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Gazpacho
- 500 g zrelých paradajok
- ½ ks zelenej papriky (ošúpanej škrabkou na zemiaky)
- 1 strúčik cesnaku
- 80 ml olivového oleja
- 3 lyžice bieleho vínneho octu
- 1 krajec bieleho chleba
- Soľ podľa chuti
- Na podávanie
- krutóny
- cherry paradajky
- uhorka, zelená paprika na kocky
Postup prípravy receptu Gazpacho
Gazpacho je tradičná studená zeleninová polievka, pochádzajúca z Andalúzie na juhu Španielska. Jej základom sú zrelé paradajky, paprika, uhorka, cesnak, olivový olej, ocot a kúsok chleba, ktorý polievku jemne zahustí. Všetko sa mixuje do jemného krému a podáva sa vychladené – často s ľadom alebo so studenou zeleninovou oblohou.
Táto polievka je výnimočne svieža, ľahká a plná chuti. Vďaka čerstvým surovinám je bohatá na vitamíny a ideálna na horúce letné dni, kedy osvieži a zároveň príjemne zasýti. Gazpacho je obľúbené ako predjedlo, ľahký obed či zdravá večera.
Paradajky z vrchnej strany jemne narežte do kríža, vložte ich do sitka a prelejte vriacou vodou. Potom ich ošúpte.
Ošúpané paradajky vložte do mixéra. Pridajte na kúsky nakrájanú zelenú papriku, cesnak a krajec chleba, ktorý ste predtým namočili vo vode a trochu vyžmýkali.
Všetko mixujte niekoľko minút, až vznikne hladký, krémový základ.
Do hotového krému vmiešajte olivový olej, vínny ocot a dochuťte soľou podľa chuti.
Podávajte chladené – v horúcich dňoch pokojne aj s ľadom. K polievke podávajte v miske nakrájanú zeleninu, krutóny alebo cherry paradajky. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Gazpacho
Domáce rožky z rúry recept
Najprv si pripravíme kvások z trošky múky, droždia, mlieka a cukru. Keď nám vykysne, zmiešame ho so zvyškom múky, mlieka, s vajcom, tukom a soľou. Z toho všetkého vymiesime tu...
Miešaný nápoj Delikates recept
Do šejkra s ľadom postupne nalejeme vermouth, slivovicu a na to džús. K tom...
Citrónová poleva s rumom recept
Do misy s cukrom pridáme rum a citrónovú šťavu a dokopy zamiešame. V prí...
Biela tekvica recept
Celé leto máme veľkú úrodu tekvíc, preto túto klasiku pripravujeme počas se...
Snehové pusinky recept
Pripravíme si bielky, ktoré do tuha vyšľaháme. K tomu potom postupne pridáv...
Bravčové plátky na šťave recept
Nenáročné na prípravu, ale chutné ako od mamičky. Takto sa pripravovalo bra...
Rybacia nátierka recept
Nátierka je veľmi dobrá a rýchla na prípravu. V mise poriadne rozmixujem...
Pečená krkovička v celku recept
Šťavnaté mäsko, ktoré má u nás doma každý rád. Môžme ho podávať len tak k z...
Panenka so smotanovo-bylinkovou omáčkou recept
Recept na jednu porciu bravčovej panenky v smotanovej omáčke s bazalkou a p...