Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 15.10.2025
Kategória receptu: Bez lepku, Bravčové, České, Guláš, Hlavné jedlo, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: bielkoviny, fazuľa, jednoduché recepty, strukoviny

Hodnotenie receptu:


Recept Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami

Potrebné ingrediencie receptu Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami

  • 400 g bielych fazúľ
  • 400 g bravčového alebo hovädzieho mäsa
  • 1ks väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masti
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 400 g lúpaných paradajok (čerstvé alebo z konzervy)
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1ks bobkový list
  • soľ
  • čierne korenie
  • štipka tymianu alebo majoránky
  • 1/2 litra vývaru alebo vody

Postup prípravy receptu Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami

Toto jedlo patrí medzi klasické domáce recepty, ktoré zasýtia a zároveň potešia svojou jednoduchou, no bohatou chuťou. Kombinácia bielych fazúľ, mäsa a paradajok vytvára výživné jedlo ideálne na chladnejšie dni. Skvelo sa hodí s krajcom čerstvého chleba alebo len tak samotné, ako sýty obed či večera.
Ak používate suché fazule, večer pred varením ich prepláchnite a nechajte namočené vo vode aspoň 8 hodín. Ráno ich sceďte a varte v čistej vode do polomäkka (asi 30 minút). Ak používate fazule z konzervy, môžete tento krok preskočiť.
Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Potom pridajte na kúsky nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a opekajte, kým sa zatiahne zo všetkých strán.
Pridajte prelisovaný cesnak, sladkú papriku a paradajkový pretlak. Krátko premiešajte, aby sa všetky chute spojili, a zalejte vývarom alebo vodou. Pridajte bobkový list, tymian či majoránku a prikryté duste na miernom plameni asi 40–50 minút, kým mäso nezmäkne.
Nakoniec pridajte predvarené (alebo konzervové) fazule a lúpané paradajky. Duste spolu ešte asi 15 minút, aby sa chute krásne prepojili a omáčka zhustla.
Dochutíte podľa potreby soľou, korením alebo pár kvapkami citrónovej šťavy pre sviežosť. Podávajte s kúskom chleba alebo varenými zemiakami. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami


Domáci hovädzí hamburger recept

Domáci hovädzí hamburger recept

Ak milujete poctivý domáci burger, tento recept vás určite poteší. Lahodné ...

Jesenné špagety s pečenou hokaido tekvicou recept

Jesenné špagety s pečenou hokaido tekvicou recept

Tento recept je oslavou jesene na tanieri. Spojenie pečenej hokaido tekvice...

Pomazánka z červenej repy recept

Pomazánka z červenej repy recept

Ľahká, svieža chuť tejto pomazánky je u nás v rodine veľmi obľúbená. Cvi...

Rýchla pudingová bábovka recept

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady. Dôkladne premiešame a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Dáme piecť do predhriatej rúry na 150 ° C-160 ° C. Asi tak po 20 minú...

Vyprošťovák z banánov recept

Vyprošťovák z banánov recept

Poznáte tie rána, kedy sa nemôžete zbaviť opice po prehýrenej noci?! Toto j...

Ruský boršč recept

Ruský boršč recept

  Do hrnca vložíme polievkové kosti a všetko pripravené mäso. K tom...

Veľkonočná plnka recept

Veľkonočná plnka recept

Blížiaca sa veľká noc v nás evokuje pripraviť si niečo dobré, jarné, veľkon...

Kuracie mäso na šťave s ryžou recept

Kuracie mäso na šťave s ryžou recept

Výborná a zároveň ľahká večera alebo obed. Obľúbené kuracie mäso, pripravuj...

Jahodový koktail recept

Jahodový koktail recept

Jar je v plnom prúde. Čo si takto pripraviť výborný koktail. Vypravíme sa n...