Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 15.10.2025
Kategória receptu: Bez lepku, Bravčové, České, Guláš, Hlavné jedlo, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: bielkoviny, fazuľa, jednoduché recepty, strukoviny
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami
- 400 g bielych fazúľ
- 400 g bravčového alebo hovädzieho mäsa
- 1ks väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja alebo masti
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 400 g lúpaných paradajok (čerstvé alebo z konzervy)
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1ks bobkový list
- soľ
- čierne korenie
- štipka tymianu alebo majoránky
- 1/2 litra vývaru alebo vody
Postup prípravy receptu Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami
Toto jedlo patrí medzi klasické domáce recepty, ktoré zasýtia a zároveň potešia svojou jednoduchou, no bohatou chuťou. Kombinácia bielych fazúľ, mäsa a paradajok vytvára výživné jedlo ideálne na chladnejšie dni. Skvelo sa hodí s krajcom čerstvého chleba alebo len tak samotné, ako sýty obed či večera.
Ak používate suché fazule, večer pred varením ich prepláchnite a nechajte namočené vo vode aspoň 8 hodín. Ráno ich sceďte a varte v čistej vode do polomäkka (asi 30 minút). Ak používate fazule z konzervy, môžete tento krok preskočiť.
Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Potom pridajte na kúsky nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a opekajte, kým sa zatiahne zo všetkých strán.
Pridajte prelisovaný cesnak, sladkú papriku a paradajkový pretlak. Krátko premiešajte, aby sa všetky chute spojili, a zalejte vývarom alebo vodou. Pridajte bobkový list, tymian či majoránku a prikryté duste na miernom plameni asi 40–50 minút, kým mäso nezmäkne.
Nakoniec pridajte predvarené (alebo konzervové) fazule a lúpané paradajky. Duste spolu ešte asi 15 minút, aby sa chute krásne prepojili a omáčka zhustla.
Dochutíte podľa potreby soľou, korením alebo pár kvapkami citrónovej šťavy pre sviežosť. Podávajte s kúskom chleba alebo varenými zemiakami. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Dusené biele fazule s mäsom a paradajkami
Domáci hovädzí hamburger recept
Ak milujete poctivý domáci burger, tento recept vás určite poteší. Lahodné ...
Jesenné špagety s pečenou hokaido tekvicou recept
Tento recept je oslavou jesene na tanieri. Spojenie pečenej hokaido tekvice...
Pomazánka z červenej repy recept
Ľahká, svieža chuť tejto pomazánky je u nás v rodine veľmi obľúbená. Cvi...
Rýchla pudingová bábovka recept
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady. Dôkladne premiešame a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Dáme piecť do predhriatej rúry na 150 ° C-160 ° C. Asi tak po 20 minú...
Vyprošťovák z banánov recept
Poznáte tie rána, kedy sa nemôžete zbaviť opice po prehýrenej noci?! Toto j...
Ruský boršč recept
Do hrnca vložíme polievkové kosti a všetko pripravené mäso. K tom...
Veľkonočná plnka recept
Blížiaca sa veľká noc v nás evokuje pripraviť si niečo dobré, jarné, veľkon...
Kuracie mäso na šťave s ryžou recept
Výborná a zároveň ľahká večera alebo obed. Obľúbené kuracie mäso, pripravuj...
Jahodový koktail recept
Jar je v plnom prúde. Čo si takto pripraviť výborný koktail. Vypravíme sa n...







