Domáca nakladaná kyslá kapusta recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáca nakladaná kyslá kapusta , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 29.10.2025
Kategória receptu: Bez lepku, České, Predjedlo, Príloha, Šalát, Slovenské, Vegetariánske, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: kyslá kapusta, nakládané, sezónne, Vitamínová bomba, zaváranie
Hodnotenie receptu:

Potrebné ingrediencie receptu Domáca nakladaná kyslá kapusta
- 5 kg bielej kapusty
- 100 g soli (asi 20 g na 1 kg kapusty)
- 1 lyžička rasce
- 2–3ks bobkové listy
- niekoľko guľôčok čierneho korenia
- prípadne trochu nastrúhanej mrkvy na farbu
Postup prípravy receptu Domáca nakladaná kyslá kapusta
Kyslá kapusta je klasika, ktorá nesmie chýbať v žiadnej slovenskej špajzi. Okrem toho, že skvele chutí, je aj nesmierne zdravá – plná vitamínu C, probiotík a minerálov. Pripraviť si ju doma je jednoduchšie, než by sa mohlo zdať, a výsledok stojí za to. Stačí len trocha trpezlivosti, kým kapusta prejde kvasením.
Kapustu zbavte vrchných zvädnutých listov, rozrežte ju na polovice a odstráňte hlúb. Potom ju nakrájajte alebo nastrúhajte na tenké rezance.
Do veľkej misy alebo lavóra dajte postupne kapustu, prisypte soľ a poriadne ju rukami premasírujte. Soľ pomôže pustiť šťavu a spustí proces kvasenia. Kapusta by mala po chvíli zmäknúť a pustiť dostatok tekutiny.
Pridajte rascu, prípadne aj bobkové listy, čierne korenie či trochu nastrúhanej mrkvy – podľa chuti.
Takto pripravenú kapustu vrstvite do kameninového súdka alebo veľkého pohára. Každú vrstvu poriadne utlačte, aby sa odstránil vzduch a kapusta bola úplne ponorená vo vlastnej šťave. Ak by šťavy bolo málo, môžete pridať trochu prevarenej a vychladnutej slanej vody (1 lyžica soli na 1 liter vody).
Na vrch položte čistý kapustný list a zaťažte kapustu napríklad kameninovým kameňom alebo pohárom s vodou, aby bola stále pod hladinou.
Nádobu prikryte čistou utierkou a nechajte kapustu kvasiť pri izbovej teplote (okolo 18–20 °C) približne 5 až 7 dní. Počas prvých dní sa môžu tvoriť bubliny a jemná pena – to je úplne prirodzené.
Po ukončení kvasenia presuňte kapustu do chladnejšej miestnosti alebo pivnice, kde sa proces spomalí. Prajeme vám dobrú chuť.
Podobné recepty ako je Domáca nakladaná kyslá kapusta
Kuskus nasladko s ovocím recept
V miske zmiešame kuskus s horúcou vodou a počkáme až kuskus nabobtná. Rozohriatym medom potom kuskus zalejeme a zasypeme škoricou. Olúpané a nakrájané ovocie pridáme do kus...
Šampiňónová omáčka s kyslou smotanou recept
Olúpeme si cibuľu a najemno nakrájame. Ošúpané šampiňóny nakrájame na plátk...
Syrová omáčka s kuracím mäsom recept
Najemno si nakrájame cibuľu a na panvici dozlatista osmažíme. K tomu pridáv...
Gnocchi s paradajkami recept
Máte nečakaných hostí alebo jednoducho nestíhate? Uvarte si tento skvelý re...
Čokoládové cupcakes s čokoládovým krémom recept
Čokoládové cupcakes sú malými čokoládovými zázrakmi, ktoré potešia deti aj ...
Balkánska zálievka recept
Šalátová zálievka. Najemno nasekáme petržlenovú vňať, zmiešame ju s olej...
Kysnutý žemľový knedlík v domácej pekárni recept
Jednoduchý recept na žemľové knedle pripravené v domácej pekárni. Vajcia...
Tekvicový puding s karamelovou omáčkou recept
Dýňový puding je skvelý dezert, ktorý krásne využije jemnú sladkastú chuť t...
Bravčový guláš s cestovinami recept
Bravčový guláš s jarnou cibuľkou bude chutiť s cestovinami, ryžou, knedľou ...







