Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Bravčová panenka plnená slivkami recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Bravčová panenka plnená slivkami , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 05.10.2025
Kategória receptu: Bez lepku, Bravčové, České, Hlavné jedlo, Oslava, Pre deti, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: jednoduché recepty, Mäsové recepty, panenka, rychlovka, slávnostné jedlo

Hodnotenie receptu:


Recept Bravčová panenka plnená slivkami

Potrebné ingrediencie receptu Bravčová panenka plnená slivkami

  • 600 g bravčovej panenky
  • 150 g sušených sliviek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 100 ml bieleho vína

Postup prípravy receptu Bravčová panenka plnená slivkami

Bravčová panenka je jemné a šťavnaté mäso, ktoré sa hodí na rôzne slávnostné aj bežné jedlá. V kombinácii so sladkými sušenými slivkami získava jedinečnú chuť, ktorá pripomína tradičnú kuchyňu s jemným nádychom elegancie. Tento recept je jednoduchý a výsledok pôsobí veľmi pôsobivo – ideálne jedlo na nedeľný obed alebo špeciálnu príležitosť.
Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a pozdĺžne do nej ostrým nožom vytvoríme kapsu. Opatrne ju narežeme tak, aby sa neroztrhla. Mäso zvnútra aj zvonka osolíme, okoreníme a potrieme prelisovaným cesnakom.
Do vytvorenej kapsy vložíme sušené slivky. Ak sú veľmi suché, môžeme ich predtým krátko namočiť do teplej vody alebo vína. Panenku potom uzavrieme – buď previažeme kuchynskou šnúrkou, alebo spojíme pomocou špáradiel.
Na panvici rozpálime olej s maslom a panenku zo všetkých strán prudko opečieme, aby sa zatiahla a získala peknú kôrku.
Opečenú panenku prenesieme do zapekacej misy, podlejeme vínom alebo vývarom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 – 25 minút, podľa hrúbky mäsa.
Po upečení panenku necháme pár minút odpočívať, potom ju nakrájame na plátky. Podávame preliatu šťavou z pekáča, doplnenú o ľahkú prílohu – napríklad zemiakovú kašu, pečené zemiaky alebo čerstvý šalát. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Bravčová panenka plnená slivkami


Košíčky s ovocím recept

Košíčky s ovocím recept

Na rôzne oslavy potrebujeme oku lahodiace dezerty.  Slávnostná tabuľa musí ...

Sýta polievka z ružičkového kelu recept

Sýta polievka z ružičkového kelu recept

O ružičkovom keli sa hovorí, že je kráľovnou zeleniny. Jeho chuť je veľmi j...

Horúca čokoláda so šľahačkou recept

Horúca čokoláda so šľahačkou recept

Keď vonku mrzne a vy sa chcete zahriať niečím sladkým a lahodným, horúca čo...

Kapustnica s údeným mäsom recept

Kapustnica s údeným mäsom recept

K Vianociam neodmysliteľne patrí kapustnica. Bez nej si štedrovečernú večer...

Pomazánka z červenej repy recept

Pomazánka z červenej repy recept

Ľahká, svieža chuť tejto pomazánky je u nás v rodine veľmi obľúbená. Cvi...

Fazuľky v slanom náleve recept

Fazuľky v slanom náleve recept

Zelené fazuľky sú skvelé do omáčky, k masu alebo do polievok. Pokiaľ sa sna...

Výborný humus recept

Výborný humus recept

Strukovinové jedlá sú zdravé a prinášajú nášmu telu mnoho pozitívnych a pro...

Nálev na uhorky recept

Nálev na uhorky recept

K letu patrí zaváranie. Zavára sa ovocie, zelenina ai. Dnes si urobíme nál...

Krehké vianočné pečivo recept

Krehké vianočné pečivo recept

V mise si vymiesime cesto z nastrúhaného masla, múky, žĺtka, octu a vlažnej...